на живо

Карамаринов застава начело на Европейската атлетическа асоциация

Той ще замени Свен Арне Хансен, който наскоро получи инсулт

bTV

Президентът на Българска федерация по лека атлетика - Добромир Карамаринов, ще заеме най-високия пост в Европейската атлетическа асоциация.

Българинът ще замени временно като президент норвежеца Свен Арне Хансен, който наскоро получи инсулт и трябва да се възстановява. 

Карамаринов е първи вицепрезидент на Европейската асоциация от 2015 г. насам. Като такъв, той ще изпълнява функциите на Хансен до октомври 2021 г. За тогава е насрочен конгрес за избор на нов президент.

Решението е взето след конферентна видеовръзка на Изпълнителния комитет на Европейската асоциация.

"Това е една деликатна ситуация. Чувствам се странно, защото Свен Арне е страхотен човек. Познавам го от 30 години, добри приятели сме", коментира Карамаринов след като зае поста.

"Желая му бързо и цялостно възстановяване. Ще ми се да го видя отново като президент на Европейската атлетическа асоциация", допълни той.

Най-голямото предизвикателство пред Карамаринов ще бъде провеждането на европейското първенство по лека атлетика през 2020 г. То e насрочено за края на август в Париж, но, заради ситуацията с коронавируса, все още не е ясно дали ще се проведе. За момента шампионатът не е официално отложен.

"Ситуацията във Франция е много сериозна в този момент. Ще видим какво ще се случи в следващите 1-2 месеца. Намираме се в трудна ситуация, но всички ние искаме да видим атлетите отново на пистата възможно най-скоро", коментира Карамаринов.

bTV призовава: останете си вкъщи!