на живо

Карло Мухар: Футболист с име на светец (ВИДЕО)

Гледайте ЦСКА - "Бодьо Глимт" пряко по bTV Action от 19:00 ч. днес (30 септември)

Карло Мухар: Футболист с име на светец (ВИДЕО)

Карло Мухар. Когато чуха името му, повечето от феновете не повярваха, че в ЦСКА пристига хърватин. Роден през 1996 г. в Загреб. 

Името му не е типично за южнославянската държава. Той не е Анте, Домагой, Бранимир, Вишеслав или Лука. Но за това си има обяснение- Футболистът е кръстен на Карло Войтила. Това е рожденото име на покойния папа Йоан Павел II, обявен за светец през 2014 г. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Karlo Muhar (@bampalica)

С това име Карло няма как да не се уповава на Бог.

"Вярвам в Бог. Вярата за мен е много важна. Всяка вечер преди да си легна се кръстя, иначе не мога да заспя. Вярвам също и че всичко в живота се връща", казва той.

Карло израства в страна с население лудо по футбола, дало на света някои от най-големите звезди на играта - Давор Шукер, Звонимир Бобан, Роберт Просинечки, Лука Модрич, Дарио Сърна и още, и още. Само че не те го вдъхновяват. Неговият герой е друг. 

Снимка: bTV

Като малък Мухар се отличава от децата в квартала с качествата си. И иска да бъде като Тиери Анри.

"Всяко дете от 5-6 годишна възраст иска да бъде футболист. Тогава именно започнах и аз да тренирам. Много хубави спомени пазя от тогава, защото футболът ни обединяваше. Започнах да играя футбол заради Тиери Анри. Той беше за мен най-добрият. Лятото всяка вечер ходихме на игрището, имах фланелка на Анри от "Арсенал", бях много горд", спомня си Мухар. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Karlo Muhar (@bampalica)

Дилемата на коя позиция да играе не подминава и хърватина. Първият му треньор го ползва за нападател. След това в "Динамо" Загреб го преквалифицират в дефанзивен халф. 

"Като малък почти не тичах. Само чаках топката и след това минавах през двама-трима играчи, за да отбележа или да асистирам. Но след като се преместих в "Динамо", видях много млади момчета, които правеха същото и си казах, че не може да продължавам така. Ако исках да си много добър, трябваше да тичам. В модерния футбол всичко се свежда до тичане и борба", категоричен е той.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Karlo Muhar (@bampalica)

С нов фокус и високи амбиции, Карло е привлечен в полския "Лех" Познан през 2019 г., където след силно начало преживява някои от най-трудните си моменти.

"След коронавируса вече не бях сред титулярите, почти не играех. Момчето на моето място е страхотен футболист, направи 10 невероятно добри мача. Журналистите започнаха да го величаят, докато в същото време мен ме сриваха. Това продължи около 6 месеца. Приех всичко това тежко", категоричен е Мухар.

Снимка: bTV

"Кариерата ми е всичко, върху което се фокусирам, затова приемам всичко лично. Бяха трудни моменти, но се справих и това ми помогна много да извлека уроци", добавя той.

Загърбил трудностите, Карло отваря нова страница. В ЦСКА.

"Взех решението мигновено. Знаех, че ЦСКА е голям клуб. На когото и да кажа къде отивам, всеки беше очарован. Аз се гордея, че съм част от този отбор. Да съм тук, означава много за мен", казва той.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Karlo Muhar (@bampalica)

Вълнението обхваща Мухар още преди официалното му преминаване на "Българска армия". Със затаен дъх хърватинът гледа драматичния реванш на "червените" срещу "Виктория" Пилзен, след който стана ясно, че тимът ще играе в групите на Лигата на конференциите.

Истинското щастие обаче идва по време на мача на ЦСКА срещу "Рома" в Италия. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Karlo Muhar (@bampalica)

"Да играя на "Олимпико", беше невероятно. Когато излязохме, феновете започнаха да ни освиркват, но аз бях толкова щастлив. Не можех да сваля усмивката от лицето си. Нямам почти никакви снимки от този мач, но имам толкова много запаметени спомени в съзнанието си. Това е много по-важно", казва той.

А защо първият му опит да си купи шапка в България е неуспешен? Вижте във видеото!

ЦСКА - "Бодьо Глимт" може да гледате пряко по bTV Action!