на живо

КАС потвърди: ЦСКА е спортен наследник на фалиралото "ПФК ЦСКА" АД

Адвокатът на "червените" е категоричен, че клубът нe претендира да е наследник на "Литекс"

КАС потвърди: ЦСКА е спортен наследник на фалиралото "ПФК ЦСКА" АД

Футболният ЦСКА, който спечели Купата на България през сезон 2020/2021, е спортен наследник на фалиралото дружество "ПФК ЦСКА" АД. Това става ясно от решение по делото на мениджъра Сокена Ба срещу клуба.

Така Международният спортен съд в Лозана официално потвърди становището на ФИФА от миналата година.

Снимка: Lap.bg

Сокена Ба се обърна към Спортния арбитраж в Лозана заради 50 000 евро, дължими от фалиралия "ПФК ЦСКА" АД. Тя обаче няма да получи парите, тъй като не е предявила претенциите си в делото по несъстоятелност.

В същото време в Лозана потвърдиха, че приемат ЦСКА за спортен, но не и за юридически наследник на старото дружество.

"Те излязоха с официална позиция и казаха: "ЦСКА е спортен наследник на фалиралото дружество. Тази полемика според мен се води единствено в България. Мисля, че за Световната (ФИФА) и Европейската централа (УЕФА) този въпрос не седи отдавна", заяви пред bTV адвокатът на "червените" Станислав Трендафилов.

Снимка: Lap.bg

Той е категоричен, че ЦСКА не претендира да е наследник на "Литекс", каквато информация се появи по-рано. 

"Литекс" е абсурдна тезата. Защитната теза е, че чисто юридически ЦСКА не може да се обвърже със старото дружество, което дори все още съществува... Чисто юридически няма идентитет между старото фалиращо дружество и "ЦСКА София". Разбирам, че на голяма част от феновете подобна защитна теза не им харесва с оглед, че ние сме ЦСКА и че ФИФА така казва", обясни Трендафилов.

Снимка: Lap.bg

"Една голяма част от тези пари, с които се погасяват дългове, са осигурени от "ЦСКА София" чрез "Ред Енимълс". И това ФИФА много добре го разбира", добави той.

Дружеството "Ред Енимълс" откупи емблемата и активите на обявеното в несъстоятелност дружество "ПФК ЦСКА" АД за близо 8 млн. лева през 2019 г.

Още 8 дела срещу ЦСКА се водят от играчи и мениджъри, които чакат пари от фалиралото дружество. От клуба очакват идентични решения по всички тях.