на живо

Късен гол качи "Реал" Мадрид на върха в Примера

Рожденикът Алваро Мората донесе трите точки за "белите" срещу "Атлетик" Билбао

Getty Images

"Реал" Мадрид се наложи над "Атлетик" Билбао с 2:1 в двубой от деветия кръг на испанското първенство и оглави класирането в Ла Лига. Рожденикът Алваро Мората отбеляза победното попадение на "Сантяго Бернабеу" в 83-ата минута.

Домакините откриха резултата още в 7-ата минута. Енрик Саборит се подхлъзна в наказателното поле, останал без съпротива Иско насочи към Бензема, който промуши топката между краката на вратаря на "лъвовете" Горка Ираисос.

Снимка: Getty Images

В 18-ата минута Кристиано Роналдо можеше да удвои за "белите". Португалецът опита труден удар по диагонала в наказателното поле, но топката мина покрай гредата. В 27-ата минута Мерино изравни за гостите след удар от 10 м.

Минути преди почивката Роналдо пропусна две възможности да изведе мадридчани напред в резултата. В 43-ата минута Гарет Бейл центрира в наказателното поле, но звездата на "белите" не сложи крак и се размина с топката. В 45-ата минута португалецът шутира, но право в тялото на Ираисос.

Двата тима се оттеглиха на полувремето при равенство 1:1.

В началото на втората част "баските" пропиляха шанса си да поведат в мача. Иняки Уилиямс се оказа сам срещу стража на "Реал" Кейлор Навас, но шутира прекалено високо от 15 м. Последваха множество положения за домакините, а силният натиск най-накрая донесе гол в 83-ата минута, дело на Алваро Мората. 

Снимка: Getty Images

Две минути по-късно гостите от Билбао имаха шанс за изравнително попадение, след като Рафаел Варан загуби равновесие и остави Уилямс сам срещу Навас. Костариканецът спаси удара на нападателя, запазвайки аванса на мадридчани.

След днешната победа "Реал" вече има в актива си 21 точки, изкачвайки се на върха в Испания. По-рано днес "Севиля" успя да надвие "Аллетико" Мадрид с 1:0 и вече заема второто място с 20 точки, докато "дюшекчиите" паднаха чак на петото с 18. На трето и четвърто място са "Барселона" и "Виляреал" с по 19 точки.