на живо

Краев и "Мидтиланд" с историческо класиране за групите на Шампионска лига

Шампионът на Дания постигна сензационен успех срещу "Славия" Прага

Краев и "Мидтиланд" с историческо класиране за групите на Шампионска лига

Българският национал Божидар Краев ще има страхотната възможност да блести в груповата фаза на Шампионска лига! Неговият отбор "Мидтиланд" стигна до историческо първо участие в основната фаза на турнира, след като записа впечатляваща победа с общ резултат 4:1 над чешкия шампион "Славия" Прага в плейофния кръг от квалификациите. Клубът от Хернинг, който е основан едва преди 21 години, направи пълен обрат в реванша на своя стадион "MCH Арена" и ще бъде петият датски отбор, играл в най-престижния клубен турнир.

Както и в първата среща от двойката, Краев отново не бе титуляр, но се появи на терена в 58-ата минута, когато резултатът бе 1:0 в полза на гостите. Голът за "Славия" бе дело на Питър Олайинка, който се възползва от грешка на съперниковата защита още в третата минута. Попадението на чужд терен даде сериозно предимство на отбора от чешката столица след нулевото равенство в първия двубой, но през втората част гостите подходиха прекалено предпазливо.

Снимка: Getty Images

В 65-ата минута вратарят на "Славия" Ондржей Коларж допусна сериозна грешка и нападателят Сори Каба изравни за 1:1. В 81-ата минута домакините получиха дузпа за нескопосана проява и игра с ръка на Томаш Холеш в наказателното поле. Последвалият удар на Каба бе спасен от Коларж, но минута по-късно главният съдия Дамир Скомина нареди спорно пребиване на наказателния удар, заради стъпване на вратаря на сантиметри пред голлинията при изпълнението. Централният защитник Александър Шолц се нае с втория опит и реализира.

Чешкият шампион рискува в последните минути и допусна още две попадения, дело на Франк Ониека и Андерс Дрейер. Краев успя да асистира за четвъртото попадение, след като се пребори за висока топка и макар случайно, я отклони към своя съотборник.

Снимка: Getty Images

След два неуспешни опита в квалификациите на турнира, "Мидтиланд" стигна до груповата фаза, повтаряйки постиженията на други четири датски клуба - "Копенхаген", "Олборг", "Брьондби" и "Нордшеланд". Трикратният шампион на Дания достигна връхна точка в своето развитие, започвайки приключението си през 1999 г. Макар да бе фаворит за успеха, "Славия" Прага се провали в опита да играе в групите за втори пореден сезон, въпреки че разполага с шестима актуални национали на Чехия, както и отлично изграден състав, който записа равенства с "Барселона" и "Интер" през сезон 2019/20.

Божидар Краев и "Мидтиланд" ще научат съперниците си за груповата фаза по време на жребия, който ще бъде излъчен пряко по bTV Action утре (1 октомври) от 18:00 ч.