на живо

Късни голове спасиха Франция. „Петлите“ сломиха Албания и са на осминафинал

Франция – Албания 2:0

Getty Images

Франция записа втора победа на европейското първенство по футбол, на което страната е домакин. „Петлите“ надвиха Албания с 2:0 в мач от първа група на турнира и вече са сигурен участник на осминафинал.

В герой за тима на Дидие Дешан се превърна любимецът на местната публика Антоан Гризман. Нападателят на испанския Атлетико (Мадрид) се разписа в последната минута от редовното време на двубоя и прати публиката на „Стад Велодром“ в екстаз.

В самия край Димитри Пайе подпечата успеха с второ попадение.

Снимка: Getty Images

Двубоят започна с очакван домакински натиск. Франция можеше да поведе още в 4‘ минута, когато прекрасно центриране на Пайе от пряк свободен удар стигна до Жиру, който стреля с глава, но топката профуча над вратата, пазена от Бериша.

Постепенно Албания изнесе играта и започна да поглежда по-често към френската врата.

Въпреки това следващият добър шанс за гол се откри пред домакините. В 21‘ минута Пайе намери Марсиал в наказателното поле на съперника, но той не успя да отиграе.

Снимка: Getty Images

Малко по-късно Албания отговори на предизвикателството. Хисай центрира към Садику, който се измъкна от отбраната на „Ле Блу“, но в крайна сметка стражът Лорис се намеси отлично.

До края на полувремето Албания пое инициативата и тормозеше Франция с центрирания. Получиха се няколко поредни разбърквания пред вратата на „петлите“, като по чудо те не се оттеглиха на почивката с гол пасив.

На полувремето резултатът беше 0:0.

Снимка: Getty Images

През втората част Франция започна с една промяна в единайсеторката си. Наставникът на „петлите“ Дидие Дешан смени разочаровалия с представянето си Антони Марсиал с Пол Погба.

Домакините тръгнаха в атака и не даваха на албанците да си поемат въздух. В 48‘ минута Кингсли Коман стреля с глава, но топката мина встрани от вратата на Бериша.

Последва изпълнение на Пайе от пряк свободен удар, но гол така и не падаше.

Снимка: Getty Images

В 54‘ минута Албания можеше изненадващо да поведе. Мемушай отклони топката с коляно, тя обаче се отби от страничния стълб на френската врата.

Четвърт час по-късно Франция имаше златен шанс да открие резултата. Жиру отново игра с глава след прекрасно центриране.

Този път нападателят на Арсенал отправи хубав удар, но нямаше късмет и топката срещна десния страничен стълб.

Снимка: Getty Images

„Петлите“ щурмуваха албанската врата, но не съумяваха да пробият противниковата отбрана.

В 79‘ минута Погба пробва мощен шут от дистанция, но бе далеч от целта. Феновете на домакините преживяха още няколко разочарования в следващите минути – пропуски направиха Антоан Гризман, Н'Голо Канте и Андре-Пиер Жиняк.

Все пак в последната минута публиката ликуваше. Адил Рами центрира в наказателното поле, където Погба се размина с топката, но тя попадна в Гризман и последният я прати в мрежата зад Бериша – 1:0.

Снимка: Getty Images

В последната минута от добавеното време Димитри Пайе вкара красив втори гол, подпечатвайки победата на своя тим.

Звездата на английския Уест Хем направи за смях албанската защита и прати топката в далечния ъгъл - 2:0.

С този успех Франция си осигури място в осминафиналната фаза на турнира. „Петлите“ имат 6 точки в актива си и са на върха в първа група. Албания пък записа втора загуба и има минимални шансове да продължи напред.

Стартовите състави на двата тима:

от ляво надясно / от горе надолу: Пайе, Рами, Марсиал, Косчелни, Лорис, Жиру, Канте, Саня, Евра, Матюиди, Коман (Photo: GettyImages)
Снимка: Getty Images

от ляво надясно / от горе надолу: Маврай, Бериша, Айети, Садику, Лила, Хисай, Кукели, Абраши, Мемушай, Леняни, Аголи (Photo: GettyImages)
Снимка: Getty Images