на живо

Кастан: Трябваше да се науча да ходя отново

Бранителят говори за мозъчната операция, която претърпя, и възстановяването след нея

Getty Images

Защитникът на Рома Леандро Кастан за пръв път говори за операцията, на която се подложи през декември миналата година. На бразилеца бе открита кавернома – съдови изменения в мозъка. Заради продължителния възстановителен период той пропусна почти целия сезон в Серия „А”.

„В началото имах проблеми със зрението. Започнах лечение и състоянието ми се подобри, но футболната федерация не ми разреши да играя. Нужна беше операция.”, сподели Кастан.

„Медицинският щаб на Рома ми каза, че лекарската интервенция не е наложителна и животът ми не е застрашен. После обаче двете страни се консултираха. Лекарят на федерацията беше заявил, че ако е ставало въпрос за сина му, е щял да вземе мерки веднага, за да се отстрани проблема.”

„Разбрах, че има 1% шанс болестта да ме убие и 10% шанс да получа говорни смущения или нарушения в моторната функция. Можеше дори да не играя повече. Шансът за това бе немалък – 20%. „

„Поисках от Рома договорът ми да бъде прекратен, за да се върна в Бразилия, където бе моето семейство. Ако ставаше въпрос за друг отбор, щях да прекратя кариерата си. Шефовете на Рома отказаха да ме освободят, защото наскоро бях подписал нов контракт с клуба със значително увеличение на заплатата.”

„Спортният директор Сабатини ми даде време да взема решение. Един ден бях седнал вкъщи на дивана, гледах мачове от Серия „А” и се казах, че мога да играя поне още 6-7 години. Обадих се на лекаря и насрочихме операцията за следващата седмица.”

„През януари, след интервенцията, трябваше отново да се уча да ходя. Беше ми трудно. След операцията ми беше казано, че болките ще отшумят. Бях наистина уплашен, защото лявата част от тялото ми не работеше както трябва. Преминах през интензивна двумесечна физиотерапия. Може да се каже, че живеех в клиниката. Всичко това обаче вече е в миналото.

„Гарантирам, че ще се завърна по-добър от всякога. В момента съм в отлично физическо състояние. Липсва ми само игрова практика. Няма да напусна Рома! Дължа много на клуба и неговите привърженици. Вече не мисля за връщане в Бразилия. Щастлив съм в Италия, съпругата ми също. Тук е нашият дом. Не планирам да се прибирам в роднината си. Иска ми се да изпълня тригодишния си договор с Рома, а защо не и да го подновя. След това ще преследвам и треньорска кариера.”