на живо

"Манчестър Сити" не остави шансове на "Арсенал"

"Гражданите" спечелиха с 3:0

Reuters

"Манчестър Сити" победи с 3:0 "Арсенал" при подновяването на Висшата лига след 100-дневно прекъсване заради пандемията от коронавирус.

Отложената среща на "Етихад" бе пред празни трибуни, а вместо имена, на гърба на фланелките на играчите бе изписано "Black Lives Matter".

В началото на мача футболистите запазиха минута мълчание в памет на жертвите на коронавируса.

Тъй като е забранено присъствието на фенове по трибуните, домакините намериха алтернативно решение. В близост до двете врати бяха поставени два огромни видеоекрана, на които се виждаха лица на привърженици на "небесносините", които се наслаждаваха на мача от безопасността на своите домове.

Снимка: Reuters

"Гражданите" контролираха събитията на терена без особени затруднения. Мениджърът на "Арсенал" Микел Артета, който доскоро бе помощник на Пеп Гуардиола, не успя да открие правилната тактика срещу шампионите, а играчите му не създадоха нито едно по-сериозно голово положение пред вратата на Едерсон.

От другата страна Бернд Лено направи каквото можа в края на първото полувреме, преди Давид Луис да допусне грешка, която позволи на Рахим Стърлинг да отбележи първия гол във Висшата лига от 100 дни насам.

Вечерта на Луис стана още по-кошмарна само няколко минути след началото на второто полувреме. Защитникът извърши нарушение в наказателното поле в 50-ата минута и бе изгонен с червен картон. Съдията отсъди дузпа в полза на домакините, реализирана от Кевин де Бройне за 2:0.

Десетина минути преди края младокът Ерик Гарсия бе повален от съотборника си Едерсон при опит за изчистване на топката. Тъй като Гуардиола бе направил и петте си смени, "Сити" остана с 10 души, а контузията на Гарсия поне на пръв поглед изглежда сериозна.

Снимка: Reuters

Защитникът, който бе предпочен от испанския мениджър вместо далеч по-опитните Джон Стоунс и Николас Отаменди, остана да лежи на тревата доста време, преди да бъде изнесен от терена.

Крайният резултат 3:0 бе оформен от 20-годишния Фил Фоудън, който отбеляза първия си гол във Висшаъа лига от началото на сезона.

"Манчестър Сити" заема втората позиция във Висшата лига, като девет кръга преди края изостава с 22 точки от лидера "Ливърпул", който се нуждае от две победи, за да подпечата първата си титла от 30 години насам. "Арсенал" е на незавидното девето място с 40 точки, като е на пет от петото място на "Манчестър Юнайтед".