на живо

Расте, но не старее - вчера на 24, днес на 18

Шведски тим привлече нигерийски суперталант, победил... времето

"Расте, но не старее" е девизът на София от 1911 г. насам. Отскоро и на новото попълнение на шведския "Мялби" Сайлъс Нванкво. Скандинавският клуб стана обект на подигравки в социалните мрежи, след като подписа с 18-годишния суперталант на нигерийския "Насарава Юнайтед". Причината: младокът изглежда има доста по-голям житейски опит.

Нванкво направи страхотен сезон - стана голмайстор на нигерийското първенство с 19 попадения в 35 мача и изведе "Насарава" до втората позиция. Всичко това му отреди заслужено място в идеалния отбор на изминалата кампания, а интересът към него се засили.

И докато от "Мялби" се хвалят с дългосрочната си инвестиция, вярвайки, че са привлекли Бенджамин Бътън в реалния живот, зевзеците се шегуват с трансфера.

"Изглежда така сякаш вече приключва с футбола", "Внукът му сигурно се гордее с него", "Дядо ми е бил в един отбор с него през 1974 г.", "Бил е на 18, но когато са основавали "Мялби", "Има 47 гола в 132 мача за младежите на Нигерия в последните 16 години", "Вероятно използва алтернативен футболен календар, в който годината продължава 30 месеца", "Съученик е на Морган Фрийман" и "Роден е на 29 февруари, брои само рождените си дни" са малка част от коментарите за тийнейджъра.

В Африка фалшифицирането на паспорти с цел подмладяването на футболисти за по-лесна продажба в Европа е практика. Случаят с Нванкво обаче поражда съмнения и заради възрастта му в различни популярни сайтове. В Sofascore, например, той е на 25, а доскоро според Transfermarkt Сайлъс е бил на 24, както и в предишното издание на играта Football Manager.

Дали Нванкво е победил времето - преценете сами...