на живо

Ким Кардашиян спаси афганистански футболистки от талибаните

Американската звезда плати полета на националния отбор за девойки до Англия

Националният отбор на Афганистан по футбол за девойки беше евакуиран успешно в Англия. С основна заслуга за спасяването на момичетата е американската звезда Ким Кардашиян, която пое разноските по полета на футболистките и техните семейства до Лондон.

Тимът бяга от режима на талибаните, непризнаващ женския спорт. В операцията по измъкването на националките от Афганистан през съседен Пакистан се включи и председателят на съвета на директорите в английския елитен "Лийдс" - Андреа Радриазани.

"Мисията е изпълнена. Щастлива съм и се гордея с момичетата. Те бяха травматизирани. Преминаха през толкова много и останаха силни. Сега могат да започнат нов живот и да усетят свободата. В Афганистан ги преследваха и издирваха под дърво и камък", коментира пред Би Би Си Халида Попал - бивш селекционер на отбора.

Тийнейджърките, предимно от провинцията, се страхували за живота си. Семействата на някои от тях получили смъртни заплахи от властите. Първоначалният план бил да напуснат страната през Катар, но самоубийствен атентат на летището в Кабул, с над 180 жертви, попречил на осъществяването му.

По-късно те все пак преминали границата с Пакистан с разрешението на премиера Имран Хан. Разполагали само с временни визи и се нуждаели от помощ, за да си намерят нов дом. Свързали се с Кардашиян и тя откликнала в рамките на по-малко от час, финансирайки полета им до британската столица.

"Постигнахме една от целите. Следващата е да работим с местната футболна асоциация, за да рестартираме кариерите на момичетата.", продължава Попал.

В други акции по-рано този месец женският национален отбор на Афганистан бе евакуиран в Австралия, а Португалия осигури убежище на млади футболистки от страната.