на живо

Кирьос заяви, че избира здравето пред Откритото първенство на САЩ

"Може да възстановим икономиката, спорта, но не и изгубените животи", заяви австралийския тенисист

Reuters

Номер 40 в световната ранглиста по тенис - Ник Кирьос, заяви категорично, че няма да вземе участие в Откритото първенство на САЩ. Турнирът от Големия шлем ще започне на 31 август, но, според австралиецът, не е отговорно тенисистите да се състезават, когато има опасност от заразяване с коронавирус.

"Да си поемем дъх и да си припомним кои са важните неща - здравето и това обществото да е в безопасност. Можем да възстановим икономиката и спорта, но не и изгубените животи", започна своето обръщение Кирьос.

"Нямам проблем с това, че от федерацията решиха Откритото първенство на САЩ да се проведе. Решение на тенисистите е дали да играят. Стига всички да се държат както трябва и да се пазят. Няма човек, който да иска хората да запазят работните си места повече от мен. Говоря за всички, които работят в ресторанта, чистачите, хората, които поддържат съблекалните. Те имат най-голяма нужда от своите работни места", заяви още австралиецът.

В типичния си стил той не пропусна и да разкритикува колегите си, които не спазват правилата.

"Тенисисти, вие трябва да защитавате собствения си интерес и да работите заедно. Не може да танцувате върху маси, докато трупате пари в Европа. Или да се опитвате да си заработите чека на някои демонстративен турнир. Това е егоистично. Помислете поне веднъж за другите! Това е важното при наличието на този вирус! Той не се интересува от мястото ви в ранглистата и колко пари имате. Бъдете отговорни", каза Кирьос.

Пред юни световният номер 1 Новак Джокович организира турнири в страните от бивша Югославия. Той беше остро разкритикуван за неспазването на социална дистанция по време на надпреварата. Преди финала в Загреб се оказа, че Григор Димитров е дал положителна проба за COVID-19, а след това и самият Джокович обяви, че е заразен. 

"На всички други, които действат разумно и следват правилата, пожелавам успех. Поемате своя риск и за мен това не е проблем. Аз няма да участвам в Откритото първенство на САЩ през тази година. Боли ме безкрайно, че няма да бъда там и да се състезавам на един от най-великите кортове. Но го правя заради хората, заради моите австралийци, заради стотиците хиляди американци, загубили живота си, за всички вас. Това е моето решение, независимо дали ви харесва или не. И това са моите доводи!", завърши Кирьос.

Новак Джокович и Рафаел Надал заявиха, че все още не са решили дали ще се включат в Откритото първенство на САЩ. Роджър Федерер вече заяви, че няма да играе в турнири до края на годината.