на живо

Класа и късмет - как Надал пречупи Димитров в Мелбърн

Преди 3 години българинът остава на косъм от чудото

Януари 2014 година. 22-рият в световната ранглиста Григор Димитров върви уверено напред в Откритото първенство на Австралия. Преодолява Брадли Клан (№93) с 3:1, макар и с известни затруднения. После идва ред на тайванеца Лю Йен-Хсун – безпроблемно 3:0.

Следва истинско предизвикателство – набиращият мощ Милош Раонич. Канадецът обаче успява да вземе само сет. Два пробива на сметката на Григор се оказват достатъчни за успеха. На 1/8-финала съперникът се нарича Роберто Баутиста-Агут. Испанецът играе на ниво, но губи с познат резултат – 3:1.

 

В следващата фаза от другата страна на мрежата е…Рафаел Надал. Лидерът в световната ранглиста, който се намира в изключителна форма.

Денят е 22 януари. В София температурата е около 8 градуса, тази в Мелбърн - 25. Българинът и испанецът излизат един срещу друг за четвърти път. Интересното е, че предишните им три срещи - в Ротердам, Монте Карло и Синсинати, се развиват по един и същи сценарий - сет Надал, сет Димитров, сет Надал.

Мачът е следен с огромен интерес у нас, придружен и от солидно българско присъствие по трибуните на корта в Мелбърн Парк.

Григор започва фантастично – 2:0 гейма с ранен пробив. Не отстъпва по нищо на страшилището срещу себе си. Напротив – методично налага превъзходството си и печели първия сет с 6:3.

Във втория сет ситуацията е по-различна. Двамата тенисисти си разменят по един пробив до 2:2. Играта върви гейм за гейм и логично се стига до тайбрек. Надал повежда с 4:1, а Григор не съумява да се измъкне от тежката ситуация и отстъпва с 3:7.

 

Идва третата част. Матадора пробива пръв, но Григор веднага отвръща и повежда с 6:5. Стига се до нов тайбрек, а в него драмата е пълна. Надал на два пъти повежда с минипробив, Димитров обаче отговаря на ниво. А при 6:5 стига до сетбол на свой сервис. Подаването му е отлично, но напрежението си казва думата – Гришо праща в аут наглед лесна топка. Рафа спасява още една възможност за затваряне на сета и на свой ред повежда с 8:7. Димитров допуска непредизвикана грешка и съперникът вече води с 2:1.  

Българинът започва нервно четвъртата част. Допуска ранен пробив, изглежда уморен и обезверен от липсата на късмет. Краят е въпрос на време и настъпва при резултат 2:6.

Впоследствие Надал достига финала, където губи от Стан Вавринка с 3:6, 2:6, 6:3, 3:6.

Но това вече е история. Раните са заличени. Поуките са извадени. Надал е различен. Григор – още повече.