на живо

Класическа битка и сблъсък на характери определят финалa в Купата на африканските нации

Гледайте двата полуфинала днес по RING и на Voyo.bg

Reuters

Купата на африканските нации навлиза в заключителната си фаза. Останаха само четири отбора, а футболистите ще дадат всичко от себе си, за да накарат сънародниците си да се гордеят.

Тази вечер ще станат ясни финалистите в 32-ото издание на турнира. В 19:00 часа по RING, устременият към първи трофей в турнира Сенегал излиза срещу Тунис.

Снимка: Reuters

"Лъвовете от Теранга" държат антирекорда за най-много изиграни мачове в Купата на африканските нации без спечелен трофей.

В само едно от четирите си участия на полуфинали те стигат до мача за купата, който впоследствие губят.

Снимка: Reuters

Отборите на Сенегал и Тунис ще се срещнат за шести път в турнира, а шансовете са изравнени. Последният им мач бе в груповата фаза на турнира през 2017-a в Габон, когато Сенегал печели с 2:0. Ситуацията сега е доста различна. "Лъвовете от Теранга" нямат търпение да пренапишат историята и да вдигнат първия си трофей. Тунис пък е на първи полуфинал от 2004 г., когато триумфира с Купата на африканските нации.

Снимка: Reuters

От 22 ч. по RING рекордьорът по загубени полуфинали Нигерия се изправя срещу Алжир. Отборът от Северна Африка не се е класирал на финал в последните 29 години. 

Сблъсъкът Алжир - Нигерия е една от класиките в Купата на африканските нации.

Двата тима ще се срещнат общо за девети път на този форум. Имат само един мач във фазата на полуфиналите - през 1988 г. Тогава Нигерия печели с 9:8 след дузпи, а в редовното време резултатът е 1:1.

Снимка: Reuters

"Пустинните лисици" имат една титла от шампионата на Черния континент. Те триумфират през 1990-а и то в мач срещу "суперорлите". По ирония на съдбата, 10 години по-рано ролите са разменени. Нигерийците печелят първата си титла у дома, надделявайки над Алжир с 3:0 във финала. Впоследствие, "суперорлите" вдигат купата и през 1994-а и 2013-а.