на живо

Кливланд попречи на Голдън Стейт да спечели титлата у дома

Голдън Стейт водят с 3:2 успеха

Getty Images

Двете най-големи звезди на Кливланд - ЛеБрон Джеймс и Кайри Ървинг, станаха първите съотборници в историята на финалите в НБА, които вкарват повече от 40 точки в един мач.

Двамата реализираха по 41, а Кавалиърс спечелиха със 112:97 като гост срещу Голдън Стейт и намалиха изоставането си в серията на 2:3 победи.

Загубата попречи на Голдън Стейт да спечели титлата пред собствена публика, но Уориърс ще имат нов шанс да триумфират с трофея "Лари О'Брайън" в четвъртък в Кливланд, когато е шестият мач. Играе се до четири победи.

След равностойно първо полувреме, завършило 61:61, гостите от Кливланд имаха тотално превъзхоство през вторите 24 минути и логично стигнаха до успеха. За това помогна и контузията на стартовия център на домакините Андрю Богът. В началото на третата четвърт Богът пробва да блокира изстрел на Ървинг, а при падането си гардът се стовари върху коляното на бившия играч на Милуоки. Богът бе принуден да напусне терена, а малко по-късно стана ясно, че той няма да играе в шестия мач между двата отбора, както и евентуалния седми.

Джеймс завърши срещата с 41 точки, 16 борби,7 асистенции и 3 чадъра, докато Ървинг вкара 41 точки и направи 6 завършващи подавания. Джей Ар Смит също приключи с двуцифрен точков актив за Кливланд, реализирайки 10 точки. Кевин Лав се завърна в стартовата петица на гостите, след като пропусна третия мач от серията и бе резерва на Ричард Джефърсън в четвъртия, но остана с едва две точки.

За Голдън Стейт на ниво бе единствено Клей Томпсън, който вкара 37 точки. Стеф Къри завърши с 25 точки, а Андре Игуодала отбеляза още 15, но това бе крайно недостатъчно за домакините, които реализираха едва една точка в последните 6 минути и 39 секунди на срещата.