на живо

Кметът на Бергамо: "Аталанта" - "Валенсия" беше биологична бомба

Според Джорджо Гори футболната среща е причина за бързото разпространяване на коронавируса

Getty Images/Guliver Photos

Кметът на италианския град Бергамо - Джорджо Гори, определи срещата от осминафиналите на Шампионската лига между "Аталанта" и "Валенсия" за "биологичната бомба", която е ускорила разпространението на коронавируса в Италия.

Мачът се игра на 19 февруари, на стадион "Сан Сиро" в Милано пред 44 000 зрители по трибуните, като местните привърженици се радваха неистово на победата с 4:1. Два дни по-късно в Италия беше регистриран първия смъртен случай на коронавирус. 

"Този мач беше биологична бомба. Тогава не знаехме какво ни чака. Дни по-късно регистрирахме първи случай. Ако и тогава вирусът е бил във въздуха, то хиляди по трибуните са се заразили. Никой не знаеше", каза Гори, цитиран от "Марка".

Той обаче не "обвинява" мача за първоначалното разпространение.

Снимка: Reuters

"Всичко тръгна от болницата в Алцано Ломбардо. Там пациент с предполагаема пневмония зарази част от медицинския персонал", разяснява още той.

След мача не само част от феновете дадоха положителни проби за коронавируса. Футболистите на "Валенсия" също съобщиха, че са се заразили с COVID-19.

Италия е една от най-засегнатите страни от разпространението на коронавируса. Регистрираните болни в момента са над 69 000, а смъртните случаи са над 6 800.

bTV призовава: останете си вкъщи!