на живо

Коби и Джиджи Брайънт ще играят баскетбол в рая (ВИДЕО)

Николета Маданска разказва най-интересните истории от света на спорта в студиото на "Тази неделя"

Коби и Джиджи Брайънт ще играят баскетбол в рая (ВИДЕО)

Тази седмица една новина измести всички други. Отиде си една легенда! Коби Брайънт - едно от лицата на баскетбола в последните две десетилетия, загина трагично в катастрофа с хеликоптер заедно с 13-годишната си дъщеря Джиана и още 7 души. Машината, която трябваше да отведе Коби и Джиджи на мач, се разби в хълмовете на Лос Анджелис. Разследващите предполагат, че причината е гъстата мъгла и загубата на ориентация.

Черната мамба, както беше познат Коби в баскетболния свят, е вероятно е един от двамата най-велики, играли някога този спорт. Другият е Майкъл Джордан. Двамата си приличиха не толкова по спечелените титли, отличия, признания и статистики. Харизмата им бе подобна. Самият Коби наричаше себе си "вино", казвайки, че остарява като виното и става все по-добър към края на кариерата му. 20 години, все с екипа на "Лос Анджелис Лейкърс". Той се превърна не само в любимец и легенда, а в мит и символ на спорта с оранжевата топка.

Снимка: Getty Images

Коби спечели пет титли на НБА, стана и два пъти олимпийски шампион с отбора на САЩ. Срещу името му седи цял куп рекорди, постижения и признания. През 2015 г. написа поема, нещо като обръщение: "Скъпи баскетбол". Три години по-късно спечели "Оскар" с късометражен филм, заснет по тази ода, в която се обясни в любов на играта.

Подобно на друг великан в този спорт - Дражен Петрович, животът му бе отнет в катастрофа. И също като него, Брайънт остава вечен в историята на тази игра.

Хеликоптерът се превърна в част от ежедневието на Кобе още преди десетина години. И това не беше някаква прищявка, а необходимо удобство и възможност да прекарва повече време със семейството си. Със своята съпруга Ванеса сключват договор - никога да не летят заедно. Двамата бяха женени почти 20 години, в които преминаха през какво ли не, а любовната им история е достойна за холивудски филм. Всичко започва, когато тя е само на 17, ученичка, а той изгряващата звезда на НБА – на 20. По онова време Ванеса работи като танцьорка и дори се появява в клип на Снуп Дог. Двамата с Брайънт се запознават в звукозаписно студио, когато Кобе решава, че иска да запише песен. От онзи момент пламва и искрата помежду им, която гори 20 години. Женят се 2001 г., на сватбата присъстват само 12 души. Нито родителите, нито сестрите, нито съотборниците на Брайънт са поканени, което води до сериозен скандал в семейството и Кобе не поддържа връзка с роднините си почти две години. Първата им дъщеря – Наталия, се ражда на 18 януари 2003 г. Тогава Кобе възстановява връзката със семейството си. 

Снимка: Getty Images

Джиджи - втората му дъщеря, която загина заедно с него в катастрофата само на 13 години, трябваше да продължи завета му на игрището. Тя беше наследила характера и любовта му към спорта. Нейната мечта бе да играе баскетбол в женската НБА, за да стане като татко. С помощта му като неин личен треньор, Джиана имаше мечти да стане професионалист. Брайънт беше уверен, че тя ще успее. С Джиджи имаха специална връзка. В последните няколко месеца, двамата често можеха да бъдат видени край игрището на мачове от НБА. "Мамбасита" или Малката мамба, както я наричаше галено, бе негово продължение. "Излизаме от залата на "Лейкърс" и феновете идват при мен с думите: "Хайде, направи едно момче, трябва някой да продължи твоето наследство в играта. Тогава се намесва Джиджи: Хей, аз съм тук, спокойно. Аз поемам нещата!", разказа с усмивка Коби преди няколко седмици. 

Семейство Брайънт преживява няколко сериозни труса в съвместния си път. През 2003 г. 19-годишната камериерка от Колорадо Кейтлин Фейбър обвини Брайънт в изнасилване. Случката се развива, докато баскетболистът се възстановява от контузия. По време на съдебния процес, който е широко отразен в медиите, Брайънт призна, че е правил секс с Фейбър, но той е бил по взаимно съгласие. Ванеса бе постоянно до Кобе по време на скандала и го подкрепяше по всевъзможни начини. Двете страни се споразумяха и Фейбър получи обезщетение от пет милиона долара. 

През 2010 г. започнаха да се появяват все повече и повече снимки как Брайънт се забавлява в компанията на различни жени. 2011 г. Ванеса реши, че не може да понесе повече и подаде документи за развод. Богатството на Брайънт тогава бе в размер на 400 милиона долара, половината, от които трябваше да отидат при съпругата му след развода. В допълнение, тя искаше и пълно попечителство над дъщерите им. В крайна сметка, Ванеса и Кобе решиха да запазят семейството и го обявяиха официално пред медиите през юни 2012 г. 

А Кобе успя да се реваншира, като се научи да свири "Лунната соната" на Бетовен - любимото музикално произведение на Ванеса, по слух.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Освен спортното наследство, Коби оставя и огромно финансово - над 800 млн. долара. Богатство, натрупано предимно от инвестиции в нови технологии, медии и спортни напитки. Във впечатляващата си кариера, продължила две десетилетия, Брайънт е заработил 320 млн. долара в "Лос Анджелис Лейкърс". Приходите на Коби от реклама възлизат на поне още 300 млн. долара. Работил е със спортни гиганти, популярни хранителни вериги, гейминг платформи и други.