на живо

Когато Стилиян Петров приземи Петър Чех и отказа Челси от титлата (ВИДЕО)

Спомен за последния гол в паметната кариера на сърцатия халф

Снимка: Getty Images

Денят е събота, а датата 31 декември 2011 г. Челси приема Астън Вила в мач от 19-ия кръг на Висшата лига. Трибуните на „Стамфорд Бридж” са пълни, а домакинът все още има шампионски амбиции, въпреки разликата от 11 точки зад лидера Манчестър Сити. Астън Вила заема от своя страна непретенциозното 12-о място в класирането.

Снимка: Getty Images

Мачът започва по план. В 23-ата минута голмайсторът Дидие Дрогба е повален в противниковото наказателно поле и Челси получава правото да изпълни дузпа. Тя е отбелязана от Дрогба и „сините” от Лондон повеждат.

Пет минути по-късно обаче Н’Зогбия пробива отляво с топка в крака и навлиза в наказателното поле. Следва пас към Стивън Айрлънд, който стреля, уцелва защитник на Челси, но при добавката е точен – 1-1.

През второто полувреме капитанът на Астън Вила понастоящем Габи Агбонлахор изпуска най-чистото положение за Вила в мача и пропуска шанса да изведе тима си напред в резултата. Тогава идва моментът на лидера в състава на гостите – Стилиян Петров.
Снимка: Getty Images

В 83-ата минута Стенли се е впуснал в атака с една мисъл – победен гол. Кларк дриблира през центъра и намира с извеждащ пас Петров, който вече се е откъснал зад гърба на един от най-скъпите защитници в света Давид Луиз. Точен удар в долния далечен ъгъл и Петър Чех е безпомощен. Бившият капитан на българския национален отбор бележи за 2-1 и с гола си буквално отказва Челси от мечтите за трофей. Това се оказва и последното му попадение за Астън Вила.

Гол на Дарън Бент в 86-ата минута тушира окончателно „сините” и успехът на Вила с 3-1 като гост на „Стамфорд Бридж” е факт.

Това със сигурност не е единственият важен гол на Стилиян Петров в паметната му кариера. Тя започва с 21 мача за Монтана, в които Стенли отбелязва 4 гола. Следва трансфер в ЦСКА, където халфът изиграва 43 мача и вкарва 6 попадения.
Снимка: Getty Images

Голямото си име Стан прави в Шотландия, където печели любовта на феновете на местния гранд Селтик със сърцатата си игра и 55 гола в 228 мача. Той е носител на 4 шампионски титли на Шотландия, а след като утвърждава лидерската си позиция в състава Стилиян става и капитан на "зелено-белите"

Последният тим на Петров е любимият му Астън Вила, където също за не малко време носи капитанската лента. Бирмингамци завършват три години поред на престижното шесто място в класирането, предвождани от българския полузащитник. 19-ката изиграва 186 мача за Вила, в които вкарва 9 гола.
Снимка: Getty Images

За националния отбор Стилиян има 105 мача и 8 гола. Той е капитан на последния ни отбор, класирал се на голям футболен форум – онзи от Европейското първенство в Португалия през 2004 година. За класирането за ЕВРО 2004 Стилиян Петров отбелязва и две много важни попадения при победите над Белгия и Хърватия.