на живо

Кой може да купи Меси?

Само два клуба с реална възможност да привлекат аржентинския гений

Въпреки многобройните слухове в последните седмици за желанието на Лионел Меси да напусне Барселона, поради разрив в отношенията с ръководството и треньорския щаб, се оказва, че само два клуба могат да си позволят финансовия разход по привличането на аржентинеца. Това са Реал Мадрид и Манчестър Юнайтед, които единствени разполагат с ресурса да покрият разход от 275 милиона евро. Толкова би била общата сума по трансфера, взимайки предвид откупната клауза в договора на Меси (250 млн.), и неговата заплата на сезон до 2019 година (16,3 млн).

И ако изключим преминаването на Меси в Реал Мадрид , имайки предвид огромното съперничество между "кралския клуб" и Барселона, то се оказва, че носителят на четири златни топки може да напусне каталунците единствено в посока Манчестър. Според английските медии "червените дяволи" са нащрек за ситуацията, очаквайки нейното развитие. Ръководството на клуба е уверило мениджъра Луис Ван Гаал, че няма наложен лимит на трансферния бюджет и той може да се възползва от евентуална възможност да привлече суперзвездата на световния футбол.

След края на церемонията за "Златната топка", в класацията за която Меси остана втори, аржентинецът даде различни сигнали за намеренията си. Той отрече спекулациите, че управлява случващото се в Барселона и е поискал уволнението на Луис Енрике. В същото време не бе категоричен дали бъдещите му планове са свързани с клуба от Каталуния.

"Не знам дали ще завърша кариерата си в Барселона. Винаги съм твърдял, че искам това да се случи, но никой не може да знае какво е неговото бъдеще. Само Бог е наясно.", лаконичен бе Меси.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Различни източници твърдят, че в Манчестър Юнайтед са убедени, че привличането на Меси ще е правилен ход от спортно-техническа и най-вече финансова гледна точка. Преди началото на настоящия сезон "червените дяволи" подписаха договор с немския гигант "Адидас", който ще облича отбора от началото на следващия и ще внася по 75 милиона евро в касата на клуба всяка година. Прибавяйки приходите от още десетки спонсори, и имайки предвид огромната база от 659 млн. привърженици (неофициална статистика), която има Юнайтед по света, преминаването на Меси в клуба изглежда напълно възможно. Все още обаче всичко остава в сферата на илюзиите.