на живо

Кой ще вкара гол №100 за „Лудогорец” в Европа?

„Виктория” е отличник в плейофите, но се намира в дълга серия без победа

„Лудогорец” излиза срещу „Виктория” Пилзен в търсене на гол №100 в Европа. И преди всичко на победа, която да доближи тима до второ участие в груповата фаза на Шампионската лига. Двубоят от плейофите е довечера от 21:45 ч. на стадион „Васил Левски”, а реваншът е следващия вторник в Чехия.

„Орлите” разполагат с великолепни офанзивни футболисти, всеки от които ще се стреми да отбележи юбилейното попадение. Ако късметът се усмихне на плеймейкъра Марселиньо, той ще се изравни с Роман Безяк (7 гола) като реализатор №1 на континенталната сцена. Разбира се, не е изключено да се разпише и играч от отбранителната линия - още е пресен споменът за далечния изстрел на Йордан Минев, донесъл първата победа в турнира на богатите – 1:0 срещу „Базел”.

Треньорът Георги Дерменджиев трябва да вземе няколко важни решения около титулярния състав. Специалистът не може да използва наказания централен защитник Игор Пластун, който получи червен картон в предишния кръг срещу „Цървена звезда”. Аут от сметките са още Абел Анисе, който е с две счупени ребра от дербито с „Левски” в събота, и Андрей Препелица.

На вратата определено ще застане Владислав Стоянов, а в защита се очаква да излязат Минев, Моци, Паломино и Натаниел. Фаворити за ролята на централни полузащитници са капитанът Дяков и Саша. Мисиджан и Вансердон вероятно ще действат по двете крила, Марселиньо ще дирижира играта, а Кафу ще е на върха на атаката. 

„Виктория” Пилзен се промъкна трудно до плейофите след две равенства срещу азербайджанския „Карабах”, като скъпоценният гол на чужд терен (1:1) падна пет минути преди края. Чешкият тим обаче е безгрешен на предпоследното стъпало преди груповата фаза на Шампионската лига и Лига Европа и го е преодолявал в общо четири случая - два пъти в ШЛ и два пъти в ЛЕ.

Любопитното обаче е, че „Виктория” е в серия от седем поредни европейски двубоя без победа. За последно тимът се наложи у дома срещу „Динамо” Минск на старта на групите в Лига Европа през миналия сезон.

Клубът е основан през 1911 г., но въпреки богатата си история може да се похвали с общо седем отличия. Всички те идват след 2010 г. Основна причина за възхода е влизането на крупни инвеститори, както и на подновяването на взаимоотношенията с автомобилния гигант „Шкода”.

През сезон 2009/10 „Виктория” печели първия си голям трофей – Купата на Чехия. Година по-късно триумфира за първи път и с шампионската титла. В следващите пет сезона я печели още три пъти и прибавя две суперкупи във витрината си.

Успехите на домашната сцена са последвани от още по-сериозни постижения в европейските турнири. Още при първата си поява в Шампионската лига през 2011 г. отборът попада в група с „Барселона”, "Милан" и БАТЕ Борисов. Завършва на трето място и отпада от „Шалке” на 1/16-финалите в Лига Европа.

През следващия сезон на същата надпревара чехите изиграват 16 мача, преди да отпаднат от „Фенербахче” на 1/8-финал, а европейската приказка продължава през есента на 2013 г. Тогава те влизат в групите на Шампионската лига за втори път и отново завършват трети в компанията на „Байерн”, „Манчестър Сити” и ЦСКА Москва.

През 2014 г. за единствен път в последните пет сезона „Виктория” не играе в групите на един от двата континентални турнира. През есента на миналата година първенците на Чехия се провалиха в третия квалификационен кръг на Шампионската лига срещу „Макаби” Тел Авив, а след това отпаднаха в групите на Лига Европа.

Треньорът Роман Пиварник разчита основно на опитни футболисти като капитана Роман Хубник и Давид Лимберски, които прекратиха кариерата си в националния отбор след европейското първенство. Сред звездите са също Коваржик, Коларж и нападателите Дюриш и Бакош.

Отборът играе атрактивен и атакуващ футбол. Напада предимно по двете крила и създава голям брой голови положения при центрирания от статични положения.

Чешкият шампион умее и да се прегрупира бързо във фаза защита, в която помагат дори нападателите. Основна слабост на тима е отбраната при контраатаки на съперника, каквито „Лудогорец” умее да организира по перфектен начин.

Сблъсъка „Лудогорец” – „Виктория” може да гледате пряко по bTV Action с коментара на Никола Кацаров от 21:45 ч. Студиото ни стартира 45 минути по-рано с водещ Йордан Георгиев и неговите гости Велислав Вуцов и Валентин Станчев.