на живо

Кой стиска палци за Тайбе Юсеин от небето?

Трикратната европейска шампионка в борбата с прочувствено обръщение към своя баща

Някои неща нямат нужда от допълнителни обяснения. Те са толкова човешки, естествени и красиви. Да се усмихнеш, да прегърнеш най-близките си, да им покажеш, че ги обичаш. Тези красоти на живота се случват и на спортните шампиони, които сме свикнали да виждаме винаги концентрирани, строги и устремени към пореден връх. 

Преди часове в Будапеща Тайбе Юсеин спечели третата си европейска титла в категория до 62 кг в борбата. Успехът тя отпразнува традиционно - с треньора си, със съотборничките си на тепиха. 

Една прегръдка със сигурност обаче ѝ липсваше и това става ясно от последната ѝ публикация в социалните мрежи. 

"В твоя памет. Аз бях твоето ангелче, а сега ти си моето" - описанието седи до черно-бяла снимка на Тайбе с баща ѝ Мустафа. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Taybe Yusein (@taybe.yusein)

За жалост той почина точно преди година (на 2 април 2021 г.) и не успя да види поредния успех на своето момиче, нито да я посрещне след спечелването на бронзовия медал от олимпийските игри в Токио. 

Тайбе не обича медийното внимание и грижливо избягва темата за личния си живот. Пред хората тя предпочита да говори с действията си на тепиха. Затова подобно споделяна на семейни снимки е истинско събитие.

След като Мустафа, който не пропускаше схватка на дъщеря си, беше нейният най-голям фен и се гордееше с всички нейни успехи, напусна този свят и се превърна в ангел-пазител за Тайбе, до нея останаха майка ѝ Салиме и брат ѝ Халил. И двамата не спираха да се усмихват и да казват колко много я обичат, след като тя се завърна от Токио с отличие от най-важния спортен форум. Олимпийският медал тогава беше посветен на брата на Тайбе, който го получи като... подарък за рождения ден. 

Снимка: Lap.bg

Непрежалимата загуба на Мустафа обаче беше нещото, което даваше сили на българската представителка в борбата.

"Това винаги ми е давало и ще продължава да ми дава сили да се боря!", каза тя в японската столица. 

Третата европейска титла за Юсеин идва в момент на скандал, който разтърси националния тим по борба. Тя и Биляна Дудова спореха за единственото място в състава в категорията. Преките преборвания обаче не се състояха и Тайбе замина за Унгария. Представянето ѝ там беше повече от убедително, като не даде нито една точка на съперничките си и завърши турнира с общ резултат 26:0.

"Благодаря за хубавите съобщения. За мен беше чест", написа Юсеин след финала. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Taybe Yusein (@taybe.yusein)