на живо

Колоездач е в кома след тежък удар по време на Обиколката на Полша (ВИДЕО)

Фабио Якобсен се удари в предпазните огради с 80 км/ч

Reuters

Колоездачът от Нидерландия Фабио Якобсен (отбор "Декьонинк Куикстеп") е поставен в медикаментозна кома, след като се удари с висока скорост в предпазните пана във финалните метри на първия етап от Обиколката на Полша.

Якобсен се беше устремил към финиша в Катовице и се беше позиционирал в най-дясно на голямата група. В опит да го изпревари, неговият сънародник Дилан Хроневехен (отбор "Джъмбо Висма") го затвори, а Якобсен се вряза в оградите с около 80 км/ч. При сблъсъка колоездачът се удари в един от съдиите, както и в рекламната арка. 

Последва масово падане, а организаторите веднага качиха най-тежко пострадалия нидерландец на медицински хеликоптер, който го закара до близката болница. Якобсен, който е шампион на своята страна, е бил в съзнание, но е кървял обилно.

Лекарите продължават да работят за възстановяването му.

"Състоянието на Фабио е сериозно, но за момента остава стабилно. Направените изследвания не показват увреждане на мозъка или гръбначния стълб. Докторите го държат в медикаментозна кома и той ще трябва да бъде внимателно наблюдаван поне няколко дни", казаха от отбора на Якобсен. 

Пръв в първия етап на надпреварата финишира Дилан Хроневехен, но беше дисквалифициран заради затварянето на Якобсен. Пострадалият колоездач беше определен за победител пред Марк Саро и Лука Мезгец.

Този етап в Обиколката на Полша е считан за един от най-опасните, тъй като в края му участниците развиват голяма скорост.