на живо

Конгресът на БФС: Интегрална бюлетина, 8 урни и броене на гласове на сцената

"Има много хора, които ги е страх заради епидемичната обстановка", прогнозира вицепрезидентът на централата Атанас Фурнаджиев

Конгресът на БФС: Интегрална бюлетина, 8 урни и броене на гласове на сцената

На 12 октомври представителите на футболните клубове в България ще гласуват за президент с интегрална бюлетина, в 8 урни в Зала 1 на НДК, а резултатите ще станат ясни след броене на гласовете на сцената. 

Това беше решено на последното заседание на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз за четвъртия мандат на Борислав Михайлов.

"Гласуването ще бъде с интегрална бюлетина. Ще има 8 урни, за да няма струпване на хора. Ще бъде прозрачно всичко, бюлетините ще се броят на сцената от комисия, определена от конгреса. Това са нормални неща за провеждането на един конгрес", заяви след срещата вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев.

Един от основните конкуренти на досегашния президент - Димитър Бербатов, и щабът му поискаха именно интегрална бюлетина и прозрачност при броенето на гласовете. 

Снимка: Lap.bg

"Това е решение на Изпълкома, не е по предложение на господин Бербатов. Нека не даваме повече тежест на нещата. Абсолютно нормално е. Конгресите на УЕФА се провеждат с интегрална бюлетина. Ние следваме примера на УЕФА. Техните представители не идват по покана на някой, те са задължителни. ФИФА и УЕФА изпращат във всяка една държава, в която се провежда конгрес, представител. Това не е нещо, което да е чрезвичайно. Това е нормална практика", уточни Фурнаджиев.

Дали процедурата по избор на президент ще бъде предавана на живо, ще се реши в деня на конгреса. 

"На този въпрос не мога да отговоря. Това ще се реши на самия конгрес. Знаете, че на конгресите на УЕФА медиите стоят отзад и след края на конгреса биват допускани и се дават интервюта. По време на самият конгрес, медиите са отзад", каза вицепрезидентът. 

Снимка: Lap.bg

Ясно е обаче, че клубовете няма да могат да предоставят на трети лица правото да гласуват вместо тях.

"Има закони в нашата страна. Клубовете се представят от делегат, който е излъчен от ръководството на самия клуб. Ние няма как да влияем кой ще бъде делегатът и дали въпросният клуб въобще ще има представител. Предвид епидемичната обстановка има много хора, които ги е страх и може да не дойдат по тази причина на конгреса, може да има болни. Самата бройка на хората, които ще бъдат на конгреса, ще се види, когато се проведе. За да има кворум, трябва да присъстват поне 50% от клубовете", заяви Фурнаджиев.