на живо

Константин Костадинов помогна на "Реал" за нова титла в младежката Евролига

Тимът на българина надви "Барселона" след продължение

euroleague

Българският баскетболист Константин Костадинов имаше основна заслуга за триумфа на неговия "Реал" Мадрид във финала на младежката Евролига през сезон 2021/2022. "Белите" се наложиха с 81:78 над големия си "враг" "Барселона" във финала на надпреварата във Валенсия и си осигуриха трета титла от турнира (2015, 2019 и 2021 г.).

Костадинов записа първия си дабъл-дабъл в надпреварата, като реализира 18 точки и записа 12 борби. За трети път в последните четири дни бургазлията приключи с двуцифрен точков актив. 

При стрелбата си родния национал беше 5/9 от зоната за две точки, 2/7 от тройката и 2/2 от наказателната линия.

Снимка: euroleague

Иначе мачът завърши драматично и след продължение. Двата тима бяха равностойни след първата четвърт, а през втората част "Реал" дръпна в резултата. Баскетболистите на "Барселона" успяха да се концентрират и в последния период дори обърнаха нещата в своя полза. Редовното време завърши 73:73. 

В допълнителните 5 минути "белите" държаха нещата в свои ръце и закономерно се поздравиха с успех, защитавайки титлата си. 

Снимка: euroleague

1:50 минути преди края на продължението Костадинов напусна терена за кратко, тъй като получи аркада под дясното око. След бърза намеса на лекарите, той се върна в игра за последните секунди. По време на празненствата раната се отвори, за да може коментаторите да възкликнат, че "белите" са извоювали титлата с кръв, пот и сълзи.

За най-полезен играч на турнира беше избран Ели Ндиайе от "Реал" Мадрид.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Henri Veesaar (@henriveesaar)

Костадинов е юноша "Делфин" Бургас носи белия екип от 2016 г. насам, а през 2017 г. спечели наградата за най-полезен играч във финалите в Испания при момчетата, в които отборът му триумфира.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Overtime Europe (@overtimeeur)

По време на втория мач от евроквалификациите срещу Босна и Херцеговина той записа и името си в историята като най-млад дебютант с националната фланелка на 17 години 10 месеца и 28 дни. Така той надмина рекордьорите досега - Божидар Аврамов на 18 години, 5 месеца и 12 дни.

Снимка: euroleague