на живо

Бразилия сложи край на 12-годишното чакане

"Селесао" победи Перу с 3:1 и спечели Копа Америка

Getty Images

Бразилия е новият шампион на Копа Америка. "Селесао" победи Перу с 3:1 във финала на "Маракана" и така триумфира в надпреварата за първи път от 12 години и общо за 9-и в своята история. Успехът е изключително ценен за "кариоките", защото е постигнат на родна земя. 

"Селесао" изостава само от Уругвай (15) и Аржентина (14) по брой спечелени трофеи от тази надпревара.

Снимка: Getty Images

Головете за победата бяха дело на Евертон, Габриел Жезус и Ричарсон. Почетното попадение за Перу вкара Гереро, а това беше първи гол във вратата на Алисон през този турнир.

Финалът бе повторение на сблъсъка между двата тима от груповата фаза. Тогава обаче играчите на Тите спечелиха с 5:0.

Още във 2-ата минута Кристиан Куева пропусна да изведе Перу напред в резултата, пращайки топката покрай вратата на Алисон. "Инките" продължиха да пресират бразилците, но постепенно домакините се посъбудиха и взеха инициативата.

Така дойде 15-ата минута, когато Евертон вкара за 1:0. Той се разписа след центриране на Габриел Жезус. Играчът на "Манчестър Сити" се отчете с асистенция и в полуфинала срещу Аржентина. 

В края на първото полувреме перуанците получиха дузпа за игра с ръка на Тиаго Силва. Зад топката застана Пауло Гереро, който прати топката в долния ляв ъгъл на Алисон.

Радостта на "инките" бе твърде кратка, тъй като в добавеното време Артур пое топката в средата на терена и напредна, след което подаде на Жезус и той направи резултата 2:1.

В 70-ата минута Габриел Жезус бе изгонен след втори жълт картон заради удар с лакът срещу Самбрано при единоборство във въздуха.

Три минути по-късно перуанците можеха да изравнят, но Алисон изби удар на Трауко. След корнера се получи разбъркване в наказателното поле, а топката бе изчистена и тя стигна до Флорес, който стреля, но неточно покрай вратата.

В края на двубоя домакините също получиха дузпа, а Ричарлисон сложи точка на спора - 3:1.

Снимка: Getty Images

Бразилците продължиха отличната си домакинска серия. Те вече имат 5 триумфа на Копа Америка при петте си домакинства на южноамериканската надпревара.

Това е първи загубен финал за Перу. "Инките" печелят първите си две участия в мача за титлата през 1939-а и 1975 година.