на живо

Коронавирусът и "Цървена звезда": Губят, защото не се ваксинират

Само двама футболисти в тима са ваксинирани против коронавирус

Facebook

Преди дни сръбският футболен гранд "Цървена звезда" записа първа загуба в шампионата след 494 дни и 51 мача. Нанесе му я "Радник" Сурдулица в 13-ия кръг на първенството на страната. 

В западната ни съседка това предизвика истински шок! Първенецът в последните 4 години изглеждаше непобедим! За това всички се заровиха да търсят причината. 

Снимка: Facebook

Спортният директор Митар Мъркела има обяснение. И то е свързано с отказа на повечето футболиста да се... ваксинират. Според него звездите на тима предприемат ненужен риск и това влияе на играта.

"На всички ни е много тежко след загубата в Сурдулица. Трудно ще намерим оправдание за тази слаба игра и за резултата. Имаме висока класа и вярваме на футболистите и на треньора Деян Станкович, но очевидно някъде сбъркахме, щом се случи тази загуба. Играчите на "Звезда" трябва да имат самочувствие, да са смели. Това срещу "Радник" на нищо не приличаше, беше ме срам да ги гледам", започна Мъркела своята критика.

Снимка: Facebook

След това той насочи вниманието си към дисциплината в тима.

"Никой не трябва да бяга от отговорност. Като ръководство трябва да подобрим дисциплината най-вече на футболистите и да обърнем внимание на тяхното отношение. Говоря и за начина им на живот, и даже за ваксинацията, която повечето отказват да направят. А заради това масово се бяха разболели преди важни мачове. Треньорът не може да разчита на тях при този напрегнат график. В Бундеслигата например 85% от футболистите са ваксинирани", категоричен е той.

Снимка: Facebook

Всъщност в "Цървена звезда" само двама са ваксинираните футболисти - Александър Драгович и Филипо Фалко. Треньорът Деян Станкович също си постави от одобрените в страната препарати за защита от коронавирус. Ръководството на тима в лицето на Мъркела и генералния директор Звездан Терзич се ваксинираха публично, за да дадат пример на феновете. Ветераните на "червено-белите" също участваха в кампанията и вече имат по 3 дози от китайския препарат.

Преди месец голяма част от титулярите на "Звезда" бяха заразени с коронавирус. Сред тях беше и капитанът Милан Борян, който заедно със съпругата си дори влезе в болница. 

Снимка: Facebook

На 4 ноември сръбският тим играе срещу "Мидтиланд" в Лига Европа, а след това посреща "Лудогорец" в Белград.