на живо

Коронавирусът осуети Гран при на Япония във Формула 1

За втора поредна година страната няма да е домакин на кръг от шампионата

Getty Images

Стартът за Гран при на Япония във Формула 1 няма да се проведе през 2021 г. Това стана ясно от изявление на организаторите, а причината е очаквана - новата вълна от коронавирус.

"След разговори с промоутъра на състезанието и властите в Япония беше взето решение състезанието да се отмени. В момента Япония се бори с усложнената обстановка с коронавируса", съобщиха от Формула 1.

Гран при на Япония трябваше да се проведе на пистата "Сузука" на 10 октомври. Организаторите обаче няма да търсят начин да го наместват в календара и директно заявиха, че той отпада от сезона.

Снимка: Getty Images

Това е четвърти старт от настоящия сезон, който бива отменен. Такава беше съдбата и на Гран при на Австралия (първоначално само отложен, но след това отменен), Канада и Сингапур. 

Така за втора поредна година в Страната на изгряващото слънце няма да има старт от Формула 1. През юни 2021 г. страната влезе в извънредно положение заради покачването на броя на заразените с коронавирус. При такива условия се проведоха и олимпийските игри, на които не бяха допуснати зрители, а атлетите и журналистите трябваше да спазват строги мерки и ограничения.

Снимка: Reuters

В момента сезонът във Формула 1 е на пауза. Той трябва да бъде подновен на 29 август с Гран при на Белгия.