на живо

Корупционен скандал разтърси "Арсенал"

Клубът плащал по 3 млн. паунда годишно на фирма на шефа

Getty Images

Съмнения за корупция и конфликт на интереси разтърсиха "Арсенал". Съперникът на "Лудогорец" в Шампионската лига плащал по 3 млн. паунда годишно на консултантска фирма, принадлежаща на мажоритарния собственик на клуба Стан Крьонке. Практиката бе преустановена след острата реакция на възмутени фенове. 

Тръстът на привържениците на "Арсенал" изпрати официално писмо до председателя на клуба сър Чипс Кесуик. В него се пита дали плащането е направено в нарушение на нормативните актове и дали е налице конфликт на интереси. 

Снимка: Getty Images

От "Арсенал" обявиха, че въпросната такса вече не се изплаща, но отказаха да коментират дали причината е писмото от тръста. Преводът е извършван без договор и без да се съгласува със законите във Великобритания. 

Снимка: Getty Images
Въпросът за сумите, отделяни за "стратегически и консултантски услуги", е непрекъснато повдиган от феновете на тима от 2014 г. насам. Тогава изплатените 3 млн. паунда се равнявали точно на допълнителните приходи след увеличението на цените на билетите. 

През последната седмица бе разкрита масова корупция в английския футбол, а селекционерът Сам Алардайс дори бе уволнен след скандален запис със скрита камера.