на живо

Костите на Гаринча изчезнали при ексхумация

Близките на бразилския магьосник са съсипани от новината

Тленните останки на бразилския футболен магьосник Гаринча са изчезнали, алармираха членове на семейството му пред местното издание "Оглобо". Това вероятно се е случило по време на ексхумация.

Легендарното крило почина през 1983 г. на 49-годишна възраст. Гаринча има 50 мача за националния отбор на родината си в периода 1955-1966 г. Вдига световната титла през 1958 и 1962 г., като във втория случай е голмайстор на първенството.

"Баща ми не заслужава това. Не зная къде са останките му и съм много разстроена - сподели дъщеря му Розангела Сантос. - Кметът обеща да му построи мавзолей, но сега първо трябва да намерим костите му."

Братовчедът на покойната звезда - Жоао Рогогински - разказа, че когато друг член на семейството е бил погребан на същото място преди 10 години, останките на Гаринча били отстранени, за да бъдат поставени в ниша. Семейството обаче не получило нито информация, нито документи за процедурата.

От гробищната администрация в Маже признават, че ексхумация действително е била извършена, но съдбата на костите остава неизвестна. Местният кмет Рафаел Тубаро е предложил ново отваряне на гроба и ДНК-тест.

Гробищата в Бразилия обикновено се разделят на две части - гробници, където са погребани телата, и стени с бетонни ниши, където се съхраняват пепел или кости.

Съществуват две гробници с името на Гаринча. Едната е там, където е погребан след смъртта си през 1983 г. Втората е маркирана с обелиск и е построена през 1985 г.

Гаринча е сред най-техничните футболисти в историята на играта. Кариерата му обаче бе помрачена от проблеми с алкохола и той умира от цироза на черния дроб.