на живо

Крахът на Роналдиньо: От пиян на тренировка, през брак с две жени едновременно, до белезници

Мрачното пропадане на един от най-великите футболисти в историята на играта

В най-силните си години Роналдиньо бе истинско вдъхновение за съотборници, съперници и фенове. Магьосникът с топка в крака накара безброй деца по целия свят да се опитват да копират уменията му в мачовете на улицата. 

На терена той сам си заслужи всички овации. Животът му извън терена обаче е съвсем друга история. Такава, в която има от всичко по малко - почти банкрутиране, фалшиви паспорти и престой зад решетките.

Снимка: Getty Images

Роналдиньо все още не е загубил широката си усмивка, но след раздялата с "Барселона" през 2008 г. животът му прави рязък завой, а скандалите го преследват като сянка.

С развитието на талантливия Лионел Меси, в "Барселона" става ясно, че отборът вече не трябва да разчита изцяло на Роналдиньо, за да продължи с успехите. Но не аржентинецът е основната причина за раздялата с бразилеца. Преди време Александър Хлеб разкри, че Роналдиньо и Деко са се появили на тренировка пияни и затова клубът решава да ги продаде през 2008 г. Ръководството се опасявало, че двамата ще окажат негативно влияние върху новото златно момче - Лионел Меси.

Трансферът в "Милан" е повече от добре дошъл за всички замесени страни. 40 000 души посрещат бурно носителя на "Златната топка" за 2005 г. Но чувствата след двата му сезона в Милано са смесени. Да, той печели титлата в Серия "А" през сезон 2010/11, но докосването му вече не е толкова магично и бляскаво. Вкарва 26 гола в 95 мача и започва да свиква с мястото си на резервната скамейка. Нещо немислимо по времето му в "Барса".

Физическото му състояние вече не го притеснява особено и на всички им е ясно, че най-доброто вече е зад гърба му.

През 2011-а отказва оферта от "Блекбърн" и се завръща в Бразилия. Сменя четири отбора до 2015-а, когато вече на 35 години решава да прекрати футболната си кариера. Всъщност той продължава да рита до 2018-а, но на текбол и футзал.

През 2015 г. паспортът му е конфискуван от бразилските власти заради строеж върху защитена територия и е глобен с близо 2 млн. евро. Но това е само началото. Съдът му забранява да продава 37 имота, които притежава - къщи и апартаменти. Кредиторите също го погват за милиони.

Балансът по сметките му бързо се стопява и той скоро е на прага на фалита.

По-късно медиите в Бразилия съобщават сензационна новина - че се е оженил за две жени едновременно. Гражданският брак между повече от двама души не е толкова рядко срещано събитие в страната, но тази тристранна връзка се оказва лъжа, по думите на бившия футболист. Роналдиньо дори завежда дело в съда заради фалшивата новина.

Една от жените, с които живее по онова време, го напусна с твърдението, че се е държал агресивно с нея. Двамата не постигат споразумение и жената завежда дело за 1/3 от състоянието му, придобито между 2012 и 2018-а.

Със забъркването си във все по-големи и по-драматични скандали, Роналдиньо принуждава "Барселона" и спонсорите си да се отрекат от него. Дори Ривалдо се разграничава от бившия си съотборник. Ще минат години преди бразилецът отново да стане "добре дошъл" на "Камп Ноу".

Мрачната приказва за пропадането на Рони вече има продължение. В началото на март парагвайските власти му слагат белезници, тъй като с брат му Роберто се опитват да влязат в страната с фалшиви паспорти.

Осъдени са на 6 месеца зад решетките на строго охраняван затвор в Асунсион. Адвокатът твърди, че Роналдиньо е "действал глупаво и дори не е разбрал, че върши престъпление".

32 дни и 1,6 млн. долара по-късно братята са пуснати под домашен арест, който ще изкарат в 4-звезден хотел в Асунсион. Междувременно се появи информация, че Лионел Меси е платил гаранцията, но звездата на "Барселона" отрече, заявявайки в "Инстаграм", че това е "лъжа".

bTV призовава: останете си вкъщи!