на живо

Краят на една легенда

Раул Гонсалес Бланко изигра последния си мач като професионалист и спечели пореден трофей

Getty Images

Снощната вечер беляза края не само на една кариера, но и на една легенда. Раул Гонсалес Бланко, дългогодишният капитан на Испания и Реал Мадрид, изигра последния си професионален мач с екипа на Ню Йорк Космос.

Двубоят бе финал за купата на NASL (Северноамериканската Футболна Лига), а Раул и компания победиха Отава Фюри с 3-2. Още една година, още един трофей- позната история за бившият играч на Реал Мадрид. Той има общо 22 трофея в 21- годишната си кариера- една от най-успешните  в испанския футбол.

„Щастлив съм, но за да съм честен, съм и малко тъжен. Сега започвам нов път,” заяви Раул на пресконференцията след двубоя.

Снимка: Twitter

Въпреки, че съотборникът на Раул- аржентинецът Гастон Селерино отбеляза хеттрик в мача, вечерта принадлежеше на испанеца. Сред рекордната публика от над 10 000 души, на стадиона присъстваха и съпругата и децата на испанеца, баскетболната звезда Кармело Антъни, бившият италиански национал Алесандро Неста и още много познати на спортния свят имена.

Истината е, че 39 годишният испанец е блед силует на хищния нападател, който спечели световната си слава през 16-те си години в Реал Мадрид. За това време той завоюва шест титли от „Ла Лига”, три от „Шампионска лига” и четири „Суперкупа на Испания”, преди да напусне през 2010 година, като голмайстор номер едно за всички времена на “кралския клуб”.

Последваха периоди в Бундеслигата, като част от тима на Шалке 04 и в първенството на Катар, където испанецът игра за Ал Сад, преди да се стигне и до последното му предизвикателство зад Океана и финалната му година като професионалист с Ню Йорк Космос.

Раул не отбеляза гол в неделната вечер, но асистира на Селерино в 85-та минута. Трябва да се отбележи, че присъствието на Космос на вчерашния финал нямаше да е възможно, ако испанецът не бе се разписал срещу Форт Лодърдейл в полуфиналната среща през миналата седмица.

Това бе и последното попадение на Раул, а така той завърши кариерата си с 448 гола на сметката си, включително и 9 попадения в 30 мача през този сезон в САЩ.

Веднага след последния съдийски сигнал, Раул бе заобиколен от съотборниците си, който започнаха триумфално да го хвърлят във въздуха.

„Днес бе последният мач от моята кариера и съм много горд с всичко, което направих. Имах късмета да играя на световни първенства, на европейски първенства и в „Шампионска лига”, и да ги спечеля. Наслаждавах се и мисля, че ще продължа да се наслаждавам на много неща от играта, но не като професионален футболист,” каза Раул след края на срещата.

Раул през годините

През 1994 година, на 17-годишна възраст, Раул е част от третия отбор на Реал Мадрид. Той успява да впечатли треньорите бързо, след като отбелязва 13 гола в 7 мача и Хорхе Валдано го повиква в първия тим. С този ход се търси и приемственост или "предаване на короната" межуд него и легендарния нападател Емилио Бутрагеньо, който е в края на кариерата си.

Раул успява да направи асистенция още в първия си офицален мач, а във втория отбелязва и дебютното си попадение. И то не срещу кой да е, а в дербито срещу градския съперник Атлетико Мадрид. Раул завършва първия си сезон с 9 гола в 28 мача.

Десет години след дебютният му сезон- през 2004 испанецът е избран за капитан на „кралския клуб”. Той наследява лентата от Фернандо Йеро, който по-рано е продаден .

Снимка: Getty Images

През 2005 година Раул става първия играч отбелязал 50 гола в историята на „Шампионска лига”.

Краят на кариерата на Раул в Реал Мадрид идва през 2010 година. Случайно, или не, това се случва на стадиона на Реал Сарагоса- „Ла Ромареда”. Именно там, 16 години по-рано, Раул изиграва и първият си мач за А отбора на Реал. В последния си мач, испанецът отбелязва и последния си гол за „белите” и общо негов 323-ти.

Следващото предизвикателство е Бундеслигата, където Раул подписва двугодишен договор с Шалке 04. Равносметката от престоя му в Германия е 66 изиграни мача, 28 попадения и два трофея.

Ал Сад

В Катар Раул изиграва 39 двубоя, в които успява да отбележи 11 пъти. През Март 2014 испанецът обявява, че ще се откаже от професионалния футбол след края на първенството в страната, но в края на октомври същата година той преминава в Ню Йорк Космос.

Национален отбор

Раул е част от представителния тим на Испания между 1996 година и 2006-та. За този период той записва 102 двубоя, в които вкарва 44 гола. През 2002 година той получава капитанската лента на "Ла Роха" и води тима четири години, до 2006.

Интересен факт от 21- годишната професионална кариера на Раул е че, той никога не е получавал червен картон.