на живо

Кралев пред bTV: Тотото само ще реши дали да помага на "Левски" (ВИДЕО)

Държавата ще подкрепи клуба, но само при смяна на собствеността

Държавната лотария е самостоятен стопански обект и затова може да взима самостоятелни решения. Така спортният министър коментира пред bTV възможността тотото да стане спонсор на "Левски", който се намира в тежка финансова ситуация.

Вече няколко пъти министър-председателят Бойко Борисов изяви желание да помогне на клуба, но условието е смяна на собствеността. В началото на март премиерът заяви, че помощта може да дойде именно чрез тотото.

"Премиерът многократно е заявявал при среща с феновете, че ще помогне, както е помагал на други клубове в страната, но първо трябва да се смени собствеността. Тогава предполагам, че ще се направи среща, на която ще се дискутират въпросите."

Относно възможността тотото да подпомогне финансово "Левски", Кралев добави: "Тотото е самостоятелен стопански субект, така че те си взимат самостоятелни решения. Оперативното ръководството взима самостоятелно решения да се промотира, да рекламира, така че ако има такова решение за в бъдеще, ще е от тяхната компетенция".

А дали е морално: "Това не мога да коментирам. Казвам какви са възможностите.", добави спортният министър.

В края на февруари Кралев назначи изцяло нов Управителен съвет на лотарията, като в ръководството влязоха бившите футболисти на "Левски" Христо Йовов и Гошо Гинчев.

Тежките финансови проблеми в "Левски" започнаха през февруари, след като на Васил Божков му бяха повдигнати обвинения, а той напусна страната. В момента той е в ОАЕ, а вчера баскетболният треньор Константин Папазов прояви желание да замине за Дубай, за да преговаря с бизнесмена за акциите, и да ги върне в България.

В момента Божков, чрез своя приближен Георги Попов, притежава близо 87% от акциите на "Левски", а втори по големина акционер е организацията на феновете – "Тръст Синя България".