на живо

Кралица Елизабет ІІ се надява „Лудогорец“ да загуби във вторник (ВИДЕО)

„Артилеристите“ предпочитат да не споменават Осама Бин Ладен

Getty Images/Guliver Photos

Във всеки мач футболистите на „Арсенал“ се раздават заради феновете си. Момчетата на Арсен Венгер често играят пред близо 60 000 привърженици на своя стадион „Емиратс“, които с пълно гърло пеят песни в подкрепа на тима. В пъти повече са запалянковците пред телевизора, които стискат палци „артилеристите“ да са краен победител в срещите си. Сред тях личат имена, които всеки човек е чувал поне веднъж в живота си.

„Арсенал“ може да се похвали, че има подкрепа от най-високо държавно ниво във Великобритания. Самата кралица Елизабет ІІ не крие пристрастията си към „топчиите“. Интересно е, че по футбола я запалва друг отколешен фен на лондонския тим – нейната майка. В поредната биография на най-силната жена във Великобритания, посветена на 90-тия ѝ рожден ден, политикът Джерами Корбин разказва, че Нейно величество разбира доста от футбол и все още съжалява, че е пропуснала откриването на „Емиратс“, на което присъства само принц Филип. Кралицата пък е успяла да предаде фенските си пристрастия на нейния внук – Хари. Именно той разкрива, че „Повечето членове на кралското семейство подкрепят „топчиите“

И докато феновете на „Арсенал“ изпитват нескрито задоволство от това, че тимът им е избран от Короната, за един привърженик те предпочитат да забравят. Терористът Осама Бин Ладен е подкрепял тима от трибуните през 90-те години на миналия век, когато се е подвизавал в Лондон. В книга, посветена на живота му, негов познат разказва, че един от най-мразените хора на света е бил силно впечатлен от представянето на „Арсенал“ в европейските турнири през 1994 г., когато тимът триумфира в надпреварата на Носителите на национални купи. Естествено това се случва години преди да застане начело на терористичната организация „Ал Кайда“, която пое отговорност за атентата срещу Световния търговски център в Ню Йорк от 11 септември 2001 г. Това обаче не попречи на противниковите привърженици да измислят шегата: „Къде се е крил Осама в последните години от живота си? Живял е необезпокояван в стаята с трофеите на „Арсенал“.

„Артилеристите“ явно привличат кралски особи, тъй като имат подкрепа и в лицето на Бионсе, известна сред почитателите си като кралицата на съвременната музика, и съпруга ѝ – рапъра и продуцент Джей Зи. Двамата американци са привлечени за арсеналската кауза от легендата в тима – Тиери Анри. Всъщност господин Зи, който има 21 награди „Грами“, споделя в интервю, че обмисля да закупи имот в Лондон, за да може по-често да посещава мачовете на любимия си тим.

Снимка: Getty Images

Оставаме на музикална вълна с басистът на легендарните „Пинк Флойт“ – Роджър Уотърс. Той подкрепя клуба още от дете. Само може да гадаем дали заедно с китариста Дейвид Гилмор са си почивали от концертите с мачове на любимия тим.

Мик Джагър също е засичан в ложите на „Емиратс“ нееднократно. Фронтменът на „Ролинг стоунс“ не крие, че цял живот е подкрепял лондонския клуб и е горд, че е предал своите пристрастия и на най-големия си син Джейм Лирой, който не пропуска мач.

Следващото име в списъка е изненада. Лидерът на Куба Фидел Кастро е спряган за страстен привърженик на „топчиите“. Според слухове, той е започнал да стиска палци за „Арсенал“ през 70-те и го прави и до днес. Естествено, официално изявление от комунистическият лидер по темата няма.

В „Матрицата“ ли са „Арсенал“? Това може да каже само Киану Рийвс, който подкрепя тима. Той е само част от холивудското съзвездие, което гледа със затаен дъх мачовете на съперника на „Лудогорец“. Своите фенски пристрастия са изказали още Мат Деймън, Деми Мур, Кевин Коснър и Джеки Чан.

Британският четирикратен олимпийски шампион в бягането на 5000 и 10 000 м Мо Фара пък сбъдна мечтата на всеки привърженик на „Арсенал“ и се включи в една от тренировките на любимия си отбор по-рано през годината. Той многократно е заявявал, че се надява след прекратяване на активната си кариера да стане кондиционен треньор на първия отбор на „артилеристите“.

За кариера с фланелката на „Арсенал“ пък мечтае актуалният шампион във Формула 1 – Люис Хамилтън. В свое интервю пилотът разкрива, че по тима го е запалила... сестра му, която е верен привърженик на клуба.

Завършваме списъка с българско присъствие. Едва ли някой е пропуснал снимките от пресконференцията на министъра на здравеопазването Петър Москов, на която политикът се появи с фланелка на „Арсенал“. Тогава той обясни, че е сменил официалното облекло с фен-артикул, в чест на победата на „артилеристите“ над  „Челси“ в турнира „Къмюнити шийлд“.

Снимка: БГНЕС

Министър Москов със сигурност ще гледа срещата „Лудогорец“ – „Арсенал“ пряко по bTV Action на 1 ноември от 21:45 ч. Студиото преди двубоя от четвъртия кръг на груповата фаза на Шампионската лига започва точно в 21:00