на живо

Красимир Балъков е новият национален селекционер (ВИДЕО)

"Той е човек, който вярва в българския футбол", заяви Борислав Михайлов

Красимир Балъков е новият национален селекционер (ВИДЕО)

Красимир Балъков е новият селекционер на националния отбор по футбол. Това стана ясно днес (14 май) след заседание на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз.

Той беше представен на пресконференция след редовното заседание. 

Балъков наследява на поста Петър Хубчев, който подаде оставка в края на април.

До сега новият национален селекционер води "Етър" Велико Търново. Преди това той беше начело на швейцарските "Грасхопърс" и "Санкт Гален". Води "Черноморец" Бургас в периода 2008-2010 г., след това "Хайдук" Сплит. Последваха периоди в германския "Кайзерслаутерн", а след това в "Литекс".

Снимка: Lap.bg

Той обяви и своя щаб. Станислав Генчев и Йончо Арсов-младши ще бъдат негови помощници. Треньор на вратарите ще бъде Калоян Чакъров. За първи път националният тим ще има статистик-анализатор. Неговото име е Иван Славов.

Договорът му влиза в сила 1 юни и е до 30 октомври 2021 г. Първият мач, в който Балъков ще води "лъвовете" е на 7 юни 2019 г., когато те гостуват на Чехия в мач от квалификациите за европейското първенство през 2020 г.

Той е третият футболист от Златното поколение, играл на световното първенство в САЩ през 1994 г., който води тима. Преди него селекционери са били Хубчев и Христо Стоичков.

"Преди два-три месеца, когато вие, медиите, лансирахте и завъртяхте моето име в публичното пространство, това не стоеше на дневен ред за мен и за БФС. Затова футболът е велика игра и има много неизвестни. Днес виждате, че съм тук. Искам да ви благодаря за оракулските способности, които показвате. Впечатлява ме, че познахте. Искам да благодаря на президента на БФС за доверието, което ми гласуват. Наясно съм с малкото време, което имам в тези квалификации и отговорността, която ми се възлага. Няма нищо по-голямо от това да си селекционер на националния отбор. Стъпваме на една добра основа, поставена от Петър Хубчев. Ще дадем всичко от себе си да класираме отбора на Европейско първенство. Не сме магьосници, знаете нашата българска реалност. Идват и нови квалификации, на които ще се опитаме да се класираме", каза Балъков.

Снимка: Lap.bg

Назначаването му начело на тима се счита са стопляне на отношенията му с президента на БФС Борислав Михайлов. Двамата бяха в обтегнати отношения, след като Балъков бе един от малцината, които не го подкрепиха при изборите през 2005 г. срещу Иван Славков.