на живо

Криели за допинга в плуването повече от седмица (ВИДЕО)

Според националния селекционер, младоците са поели станозолола чрез протеинови барчета, паста за зъби или капки за нос

Криели за допинга в плуването повече от седмица (ВИДЕО)

Допинг скандалът в българското плуване, който гръмна днес на обяд след разследване на bTV, е бил умишлено прикриван повече от седмица след официалното излизане на първите проби на тримата уличени национали, научи репортер на телевизията.

Младите таланти в щафетата Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов са били проверени на лагера на държавния ни тим на басейна "Дианабад" на 4 февруари, а още на 18 февруари (четвъртък миналата седмица), им е било съобщено, че тестовете са положителни за забранения от десетилетия изключително остър, но ефективен анаболен стероид станозолол.

Надеждата на плувната школа от Велико Търново - Здравко Баблаков, сподели специално в интервю пред кореспондента на телевизията ни в родния си град Мариана Трифонова, че е бил уведомен още преди седмица от генералния секретар на федерацията и главен треньор Кристиян Минковски са пробата си. Пак тогава, Минковски е съобщил и на другите двама национали.

"Провериха ни на 4 февруари, а на 18, Минковски и лекарят на отбора д-р Любомир Петров ни казаха, че пробите ни са положителни. Тотален шок. Аз нямам реално обяснение как може такова нещо да се случи“, споделя Баблаков, който само на 18 години е на път да се сбогува с мечтата си да се превърне в голям шампион.

Разкритието идва часове, след като в ефира на bTV първо президента на федерацията Георги Аврамчев, а след него и главният треньор и генерален секретар на централата Кристиян Минковски обявиха, че са силно изненадани от положителните проби и че научават за тях буквално преди часове.

Нещо повече. Лекарят на националния отбор по плуване и преподавател в НСА "Васил Левски" доц. д-р Любомир Петров, отрече днес пред наш репортер да е чувал за допингирани плувци и заяви, че подобен случай не му е известен.

Кариерите на три талантливи млади български спортисти обаче вероятно приключват, тъй като ги грози 4-годишно наказание, а както обикновено и типично по нашенски, отговорността няма да бъде поета от нито един от отговорните фактори в този спорт у нас.

"Разочарован съм, не мислех, че по този начин ще приключи кариерата ми. Нито, че ще се стигне дотук, нито, че в плуването може да се случи подобно нещо. Даваха ни витамини, за които не знаехме какво съдържат, възможно е и да е имало и нещо прикрито", казва Здравко Баблаков пред bTV.

Баблаков, който има покрит норматив Б в дисциплината 100 м бруст за олимпийските игри в Токио, е категоричен, че никога не си е позволил да вземе дори едно хапче, което не му е дадено от треньора или от лекаря в националния отбор:

"Не, категорично не съм взимал никога нищо на своя глава. Употребявал съм витамини, които ни се дават изцяло в лагерна обстановка на националния отбор."

Ето го и ключовият момент в интервюто на Здравко Баблаков, в който той става вторият наш хванат плувец, стоварващ вината за случилото се върху треньора Кристиан Минковски и върху лекаря д-р Любомир Петров:

"Главният треньор Кристиян Минковски и лекарят на отбора д-р Любомир Петров. Никой нищо не знаеше. Сутрин ни даваха витамини след тренировка и вечер след тренировка.“

Изключително нелепо звучи и твърдението на опитен специалист като Минковски, който обяснил пред триото допингирани таланти, че най-вероятно този анаболен стероид е попаднал в организмите им чрез протеинови барчета, паста за зъби или дори капки за нос.

"Обяснението на Минковски бе именно такова. Може би сме поели стероида от протеинови барчета, в паста за зъби, в капки за нос“, шокира в интервюто си Здравко Баблаков.