на живо

Крис Фрум спечели "Вуелтата"... за 2011 г.

Хуан Хосе Кобо бе дисквалифициран заради употреба на допинг

Getty Images

Крис Фрум бе официално обявен зa победител в Обиколката на Испания за 2011 г., след като заелият тогава първото място Хуан Хосе Кобо отказа да обжалва наложената му дисквалификация.

Испанецът, който вече не се състезава, бе уличен през миналия месец от Международния колоездачен съюз в допинг злоупотреби в периода 2009 - 2011 година и бе наказан със спиране на състезателните права за три години. 

Според "АС", Кобо не смята да обжалва и по този начин британецът, който бе втори в генералното класиране във Вуелтата, ще бъде обявен за победител.

След дисквалификацията на Кобо подиумът във "Вуелтата" през 2011 г. е Фрум, Брадли Уигинс и Бауке Молема.

Снимка: Getty Images

Това ще бъде и седма титла за Фрум от трите големи колоездачни обиколки. Той спечели четири пъти "Тур дьо Франс" - през 2013, 2015, 2016 и 2017 година, веднъж "Вуелтата" - през 2017 година (2011 г) и веднъж "Джирото" - през 2018 година.

Той се изравнява с Контадор, Мигел Индураин и Фаусто Копи на четвъртото място по спечелени обиколки. Пред британеца са единствено Жак Анкетил с осем, Бернар Ино с 10 и Еди Меркс с 11. 

Крис Фрум не участва в тазгодишното издание на "Тур дьо Франс", тъй като падна тежко и счупи бедрена кост преди началото на Обиколката на Франция.