на живо

Кристиано Роналдо - повелителят на финалите в Шампионската лига (ВИДЕО)

Точно преди 10 години португалският ас спечели първия си трофей от турнира

Кристиано Роналдо - повелителят на финалите в Шампионската лига (ВИДЕО)

Кристиано Роналдо има възможността да влезе в историята като футболистът с най-много спечелени финали на Шампионската лига още тази вечер! Това зависи от представянето на неговия "Реал" Мадрид в решителния мач в Киев днес, който може да гледате пряко по bTV Action.

Всъщност, португалецът празнува юбилей! Точно 10 години изминаха от първия триумф на Кристиано Роналдо в Шампионската лига. През 2008 г. той и тогавашните му съотборниците от "Манчестър Юнайтед" печелят трофея след победа с дузпи срещу "Челси".

Португалецът ликува като шампион с екипа на "Реал Мадрид" още три пъти през последните 4 сезона и се изравни по брой спечелени финали с Андрес Иниеста и Кларънс Сеедорф. Победа довечера за испанския гранд ще означава, че Роналдо ще оглави еднолично тази класация.

Снимка: Getty Images

През този сезон португалецът не е пропуснал нито една минута от мачовете на "Реал" в Шампионската лига и е вкарал 15 гола. Роналдо се нуждае от 2 попадения, за да изравни собствения си рекорд за най-много голове в турнира в една кампания, постигнат преди 4 години. През този сезон е отбелязал общо 44 попадения във всички турнири.

Точно толкова има и звездата на "Ливърпул" Мохамед Салах, който обаче е участвал в осем мача повече. Без съмнение египетският национал прави най-силния сезон в кариерата си и е с ключова роля за стигането на английския отбор до сблъсъка за трофея. Само Роналдо е вкарал повече голове от Салах в Шампионската лига през този сезон.

Снимка: Getty Images

Една от най-коментираните теми преди финала е сравнението между най-резултатните футболисти на двата отбора. Роналдо е вкарал повече от един гол в 13 мача, докато Салах го е сторил в пет по-малко. Най-дългата голова серия на португалеца е от 12 срещи, а египтянинът записа 7 поредни двубоя, в които се разписа. Най-дългата голова суша и за двамата е продължила точно 3 мача. Най-съществената разлика е в броя на асистенциите. Салах е изработил 2 пъти повече голове от Роналдо.

Снимка: Getty Images

И говорейки за асистенции, изненадващият водач в тази класация за този сезон в Шампионската лига е от финалиста "Ливърпул". Без да блести с креативни качества, халфът  Джеймс Милнър записа рекордните за една кампания 9 голови подавания. Той е направил с три асистенции повече от цялата полузащитна линия на "Реал", в която фигурират Лука Модрич, Тони Кроос, Иско, Марко Асенсио, Матео Ковачич и Каземиро. 

Снимка: Getty Images

Мнозина биха се изненадали, че човекът с най-много асистенции в испанския отбор през този сезон е често критикуваният Карим Бензема. Френският нападател има 11 голови подавания на сметката си във всички турнири и по този начин компенсира намалелия си брой голове. Любопитен факт за него е, че никога не е пропускал да се разпише във вратата на "Ливърпул" и "Реал" неизменно печели, когато той играе.

Дали головата му серия срещу английския отбор ще продължи, гледайте пряко по bTV Action.