на живо

Кристиано Роналдо ще бъде първият футболист милиардер през 2020 г.

Роджър Федерер също ще се присъедини към клуба на най-богатите в спорта

През 2020 г. звездата на "Ювентус" Кристиано Роналдо ще има повод за радост и това не е само излизането от самоизолация, която си наложи заради пандемията от коронавируса в световен мащаб!

Очаква се португалецът да се превърне в първия футболист, чието състояние може да се оцени на над 1 милиард долара!

Преди дни Роналдо и колегите му от "Ювентус" се съгласиха да не взимат месечните си възнаграждения през следващите 4 месеца, за да може клубът да задържи в касата си солидна сума, която ще му спести финансовите трудности в ситуацията на пандемия. Според изданието "Футбол Италия", това намаляване на доходите няма да попречи на футболиста да придобие статус на милиардер.

Всъщност за Роналдо нещата вървят по план. Още през 2016 г., когато преподписа договора си с "Реал" Мадрид за още 5 години, от "Бизнес инсайдър" прогнозираха, че в края на този период, португалецът ще бъде милиардер. Само че през 2018 г. той премина в "Ювентус", където получава заплата от 34 млн. долара на година.

Снимка: Reuters

Интересното в случая е, че Роналдо е на второ място в класацията за най-добре платени футболисти. "Вечният му враг" Лионел Меси взима повече в "Барселона". 

Данните на икономическото издание "Форбс" гласят, че за 2019 г. аржентинецът е изкарал 127 млн. долара, докато Роналдо - "само" 109 млн. долара.

Как тогава португалецът пръв ще натрупа 1 млрд. долара? Отговорът се крие в предишните сезони, когато той беше по-добре платен от Меси.

Очаква се през 2020 г. и рекордьорът по титли от Големия шлем - тенисистът Роджър Федерер, също да се присъедини към клуба на милиардерите в спорта. Приходите му от наградни фондове към края на 2019 г., според официалния сайт на АТР, са на стойност близо 130 млн. долара. 

Снимка: Reuters

Така Роналдо и Федерер ще се присъединят към малобройната компания на още трима спортисти милиардери.

В нея попадат бившият боксьор Флойд Мейуедър. Наскоро "Форбс" излезе с информация, че той е натрупал 915 млн. долара през последните 10 години!

Американецът не е получил нито цент от собственик на отбор или голям рекламен договор. Мейуедър започна да трупа състоянието си още през 2006 г. и прави най-големите си удари през 2015-а и 2017-а с двубоите срещу Мани Пакияо и Конър Макгрегър, които привлякоха вниманието на феновете по целия свят. Двете битки събраха близо 10 милиона единични пей-пър-вю заявки за над 500 млн. долара, като тези суми остават недостижими и до днес като "хонорари" за една вечер.

Снимка: БГНЕС

Въпреки че в класацията за най-добре платени спортисти за 2019 г. е чак на 11-а позиция, голфърът Тайгър Уудс с гордост може да твърди, че е бил първият милиардер, който се занимава със спорт. Той успя да мине границата през 2009 г.

През 2015 г. от "Форбс" обявиха, че един от най-обичаните баскетболисти в света - шесткратният шампион на НБА Майкъл Джордан, също може да се похвали, че е в клуба на милиардерите! Към днешна дата състоянието му се оценява на 2,1 млрд. долара.

bTV призовава: останете си вкъщи!