на живо

Кристиян Малинов пред bTV: В България таванът е ЦСКА - най-големият отбор (ВИДЕО)

"При Пенев играем по-офанзивно и атрактивно, което феновете искат да виждат”

Кристиян Малинов пред bTV: В България таванът е ЦСКА - най-големият отбор (ВИДЕО)

Казват, че третият път е за щастие. За ЦСКА това се оказа вярно. „Червените” успяха да победят „Лудогорец” от третия опит през настоящия сезон, елиминирайки „орлите” от турнира за Купата с 1:0. Освен отборния дух, на терена изпъкнаха и добри индивидуалности. Един от примерите e Кристиян Малинов.

„Така се получи първите два мача с тях не играхме, както се очакваше от нас, сега ги победихме. Смея да твърдя, с добра игра, тактически стояхме много добре. За събота се надявам, че ще се получи същото”, споделя Малинов пред bTV.

За събота обаче от „Лудогорец” се заканиха, че ще разкрият пълния си потенциал, а в ЦСКА очакват точно това.

Mоже би те не очакваха, че ще им дадем такъв отпор. Мисля, че ще бъдат по-концентрирани, по-мобилизирани за този мач и мисля, че мачът ще бъде по-тежък в събота”, споделя полузащитникът.

След класирането за полуфиналите капитанът Николай Бодуров заяви, че отборът е бил много подготвен чисто тактически. Запитан колко мачове на „Лудогорец” са изгледали той и съотборниците му, Малинов отговори:

Подготвени сме. Точно колко мача не мога да кажа. То е компилация, която треньорът прави за нас. Гледаме силните страни, слабите страни, статични положения – така се подготвяме”

Не във всеки мач обаче на Малинов му се налага да се изправя срещу доскорошни съотборници. През 2017 г. Станислав Манолев е играчът, асистирал за първия гол на Малинов в мач на ЦСКА, а в двубоя с „орлите” вчера двамата вече бивши съотборници трябваше да влязат в не едно или две единоборства.

Снимка: Lap.bg

„Аз не ги различавам. На терена няма такива сантименти - приятел, бивш съотборник. Излизаме, играем, след мача пак сме си приятели, пак сме бивши съотборници, така че поддържаме хубави отношения с него”, коментира Кристиян.

Подобно на тази, и миналата година ЦСКА беше в борбата и за титлата, и за купата, но „армейците” рухнаха в трите най-важни мача срещу „Лудогорец” и „Левски”. Сега са решени да удържат двата фронта до последно.

„Точно какви поуки сме си взели – не мога да ви кажа. Просто да знаем, че мачът се играе 90 минути, защото тогава имахме някакви 4-5, в които трябваше да издържим, но не успяхме, пречупихме се психически. Това беше разковничето на целия сезон”, продължи халфът.

Снимка: Lap.bg

Вече сме свикнали не на някакво напрежение, но на това да искаме да станем първи. Мисля, че психически, да не казвам голяма дума, но сме по-подготвени, по-добре от миналата година. Това искат всички привърженици – да печелиш купи, титли. Ние работим за това, тренираме за това и излизаме всеки мач с тази мисъл”

Тази мисъл се опитва да вмени в играчите си и настоящият треньор на тима Любослав Пенев.

„Toй е изключително забавен. Перфекционист, държи на най-малките детайли, на терена, извън терена, хранене, спане - всичко, което трябва за един професионален футболист, той го прави, държи на него. Изисква много от нас на терена, на тренировките, тактически занимания”, заяви играчът на ЦСКА.

Снимка: Lap.bg

Малинов сподели и какво се е променило след смяната на Нестор Ел Маестро с Пенев.

„Вкара малко повече настроение в отбора. Пипна тук-там едни тактически неща, които са в наш плюс. Отборът почна да играе малко по-атакуващо. Не играем, както при Нестор - изчаквателна позиция и да се надяваме отзад здраво, а напред нещо да стане. При г-н Пенев отборът играе по-атакуващо, по-атрактивно - това, което се иска от отбора, защото нашите фенове искат да виждат такава игра от нас… Играем с двама атакуващи халфа, един пред защитата, по-отворени крила, стремим се да играем по земята, когато е възможно”.

В ЦСКА няма твърди титуляри. Треньорът всеки мач върти състава, според зависи кои футболисти са му нужни в дадения мач, с дадените характеристики. Не трябва никой футболист да се чувства 100% титуляр, защото това вреди на неговата спортна форма и неговото психическо състояние”, разяснява Малинов.

Снимка: Lap.bg

Много трудно успявам да контролирам емоциите. По някой път правя неща, които не са много окей. След това, като гледам отстрани, и на мен не ми харесват, но просто това съм аз. Не мога да играя по друг начин. За някои хора отвън може би не изглежда привлекателно, не изглежда много окей, но всеки има право на мнение”.

А личните цели на Малинов са да изпита емоциите от това да играе в чужбина.

„Аз бих искал да отида да поиграя малко в Европа, да усетя как е нивото. Да усетя дали мога да играя там, дали ще се справям, защото в България мисля, че таванът е ЦСКА. Няма по-голямо стъпало от това. Най-големият отбор, с най-много публика и оттук единствената цел, ако се случва трансфер, е в Европа”.

Снимка: Lap.bg

"Мисля, че като гледаме и националния отбор, като играем срещу други футболисти, които играят в Европа, мисля, че е под средното европейско ниво", смята Малинов.

А нивото на националния ни отбор описва така: „Представянето е добро. Хората винаги искат да побеждаваме, искат атрактивна игра, но това в момента няма как да се случи, тъй като нямаме такива футболисти, които играят в топ отбори, на високо ниво. Да, имаме добри футболисти, които играят на нормално европейско ниво, средно, но те също не са толкова много, колкото трябва да бъдат”.

„Това са ни възможностите за момента. Когато нямаме такива футболисти, нямаме такова качество, за да показваме този стил на игра, това мачкане на противника, го караме повече на себераздаване, на борба, на агресия, на този наш дух – т.нар. български, който ни помага и това е. Треньорът също изисква това в мачовете, защото по друг начин чисто спортно-технически, ако излезем да се надиграваме с другите отброи, не сме на това ниво, на което трябва да бъдем, за да го направим”.

Снимка: Lap.bg

„Аз мисля, че Петър Хубчев е точният треньор за националния отбор. Той прави мнoго добра работа в отбора. За всички мачове сме много добре подготвени за представяне на едно добро ниво. Нямаме негативни резултати, които се тиражират в нашата страна, в медиите, че едва ли не не можем да бием тези, онези, а като ги погледнеш нашите футболисти, техните футболисти, е напълно резонно мачът да завърши или в тяхна полза, или така да ни надиграят".

"Опитваме се и се стараем да правим нещата, както треньорът иска, да се борим, да се раздаваме един за друг, да си помагаме и ако продължим в тази линия – имаме някакъв шанс. Ако започнем по друг начин да движим нещата и да действаме – според мен няма да се получи”, завършва националът.