на живо

Огромен жест: Куба Блашчиковски купува "Висла" Краков, за да го спаси от фалит

Полякът има голямо футболно сърце

Якуб Блашчиковски има голямо футболно сърце. Виждали сме го многократно на терена, показа го и преди няколко месеца, когато се завърна във "Висла" Краков и се съгласи да взима възможно най-ниската позволена заплата за професионален футболист в страната - 100 евро на месец.

През февруари 2019-а той извади 1,3 милиона собствени средства за заплати на играчите и за да може отборът да получи лиценз за предстоящия сезон.

34-годишният поляк е готов на всичко, за да спаси "Висла" от фалит, който вече силно застрашава клуба заради пандемията от коронавирус. Както почти навсякъде по света в момента, така и в Полша не се играе футбол, а това поставя "Висла" на колене. Затова Куба е решил с двама свои бизнес партньори да купи клуба и да го спаси, предават полските медии.

През този сезон Блашчиковски има 5 гола и 3 асистенции в 15 мача за един от най-титулуваните отбори в Полша, който в момента заема 13-ата позиция в първенството.

Куба напусна "Висла" през 2007-а, осъществявайки трансфер в "Борусия" Дортмунд. Под ръководството на Юрген Клоп той се превърна в един от любимците на "жълто-черните", като спечели две титли на Германия и една купа на страната. След периоди във "Фиорентина" и "Волфсбург" през 2019 г. полузащитникът се върна в родината си.

bTV призовава: останете си вкъщи!