на живо

Кубрат Пулев: Мач за световната титла ще има. Аз ще участвам в него

Готино е да съм в сянката на брат си, заяви Кобрата

"Мач за световната титла ще има и аз ще участвам в него. Няма вратички. Той ще се случи до няколко месеца, в началото на идната година", това заяви Кубрат Пулев на пресконференция в София.

"На някои хора, колкото и да не им се вярва, моментът дойде. Смятам, че съм много по-здрав и много по-опитен от последния мач за световната титла. Надявам се да представя не само себе си перфектно. Надявам се да представя България супер пред света и да се чуе малко повече за нашата родина", добави той.

След като победи американеца Райдъл Букър в Калифорния в последния си мач, българският боксьор си запази правото да бъде задължителен претендент за титлата в тежка категория на Международната боксова федерация (IBF). В момента поясът е притежание на Анди Руис. Той обаче ще трябва да се изправи в реванш срещу Антъни Джошуа на 7 декември в Саудитска Арабия.

Снимка: Lap.bg

Победителят от тази среща трябва да се изправи срещу Пулев.

Това ще е трети опит, който прави Кубрат за спечелване на световната титла. Той загуби от Владимир Кличко през 2014 г. През 2017 г. българинът трябваше да се качи на ринга срещу Антъни Джошуа, но контузия му попречи. 

Преди да мисли за мач за световната титла, големият брат Пулев ще влезе в ролята на организатор на гала вечер. На 14 декември в Пловдив Тервел Пулев ще се боксира срещу американеца Дешон Уебстър, а залогът е Интерконтиненталната титла в полутежка категория на Световната боксова асоциация (WBA).

"Готино е да съм в сянката на брат си. Всяка роля в живота си има плюсове и минуси. Не трябва човек винаги да иска да бъде на преден план. И Лао Дзъ го е казал, този, който е отзад, излиза пред другите. Аз се радвам. Надявам се той да се представи добре, да представи фамилията Пулеви добре. Тази организация да се оправдае, хората в Пловдив да се насладят на едно боксово шоу и естествено той да победи.", заяви Кобрата.

Снимка: Lap.bg

"Ще имам нелеката задача да играя срещу силен боксьор, който идва от боксова нация като САЩ. Знам, че Уебстър има 1-2 загуби, играе си обаче цели мачовете. Младо момче е. Надявам се да си свършим работата в тренировките и да съм подготвен да изиграя 12 рунда на макс. От статистиката се вижда, че е добър боксьор, а от видеата, че прави контри. Трябва да сме на 100% готови. Мачовете ми вървят във възходяща посока, изправям се срещу все по-трудни съперници и мисля, че този ще е най-трудният", заяви Тервел.

Мачът му срещу Уебстър ще бъде в зала "Колодрума". Билетите за събитието са вече в продажба.

Снимка: Lap.bg

"Надявам се и брат ми да направи такава голяма победа. Неслучайно избрахме Пловдив, защото сме наполовина пловдивчани, тъй като баща ни е оттам. Там са ни корените и затова избрахме този град. Радвам се, че в България пак се осъществява такава гала и този път брат ми ще играе и ще опита да зарадва феновете в Пловдив. Там са много боксови хора, "Странджа" се провеждаше там, хората там имат най-много отношение в бокса", каза Кубрат.

"Не ми пречи организацията, защото вече имам опит, а и голям екип. На някого може да му отнема повече усилия, но на мен лично - не. Трябва да се постараем да защитим фамилията Пулев и да направим едно хубаво боксово шоу, в което Тервел да победи. Вживявам се в ролята на треньор, защото знам какво е, но когато се качи на ринга, той се оправя. Преди мача е изключително важно всичко около него да е наред и да мисли само за двубоя. Най-важното е екипът около боксьора да го подкрепя", добави той.

Снимка: Lap.bg

Пред Кобрата стои вариант да бъде организирана негова среща у нас, но не на националния стадион "Васил Левски", каквато информация се появи наскоро. Вместо това Пулев гледа към друго спортно съоръжение, чийто ремонт не е започнал все още.

"Националният стадион "Васил Левски" не е особено подходящ за бокс. Сега чувам, че ЦСКА ще има чисто нов стадион, който ако се изгради до една година, би бил отлично място за боксови срещи. Той ще бъде по-малък с капацитет около 20 хиляди места. Така че нека си помечтаем ако стана или като стана световен шампион, да проведа една от защитите на титлата на новия стадион на ЦСКА", предложи той.