на живо

Куман vs. Хоакин: Врагове до края на живота си

Днес на "Камп Ноу" ще бъде горещо

Getty Images

Роналд Куман и Хоакин Санчес - треньорът на "Барселона" и капитанът на "Бетис", не могат да се понасят. Отношенията им се обтягат преди много години, когато са заедно във "Валенсия". Двамата дават поле на омразата си един към друг след уволнението на нидерландеца от "Местая" пет кръга след началото на сезон 2007/08, a днес ще се изправят един срещу друг в мач от Ла Лига.

Куман начело на каталунците. 39-годишният Хоакин като полузащитник на клуба на сърцето си.

"Той беше играч за 25 милиона евро, който не струваше и 25 евро", казва Куман за Хоакин. "Повече ме интересуваше виното", отговаря му футболистът.

Снимка: Getty Images

Началото на конфликта 

При първия голям инцидент между Куман и Хоакин специално участие взима Евер Банега. Аржентинският полузащитник, присъединил се към тима през януари, закъснява за тренировка и очевидно не е в добра форма. Въпреки това Куман го избира в стартовия състав за мача през уикенда.

Няколко дни по-късно и Хоакин закъснява за занимание с 15 минути. Андалусиецът твърди, че колата му се повредила, докато оставял децата си на училище. Нидерландският треньор обаче решава да го накаже, оставяйки го да гледа следващия двубой от трибуните. Оттогава, нещата стават все по-зле.

Хоакин се отнася към Давид Албейда, Мигел Анхел Ангуло и Сантиаго Канисарес като повече от съотборници. Те са сред най-близките му приятели, а това кара кръвта на Куман да кипи в повече от един случай. При отсъствието на Ангуло, който в даден момент се съревновава именно с Хоакин за място в стартовите 11, Куман решава да пусне Хавиер Арисменти за сметка на полузащитника.

Снимка: Getty Images

Арисменти рядко играе като крило, а "Валенсия" е в трудно положение, без спечелен мач. Дори тогава настоящият треньор на "Барселона" отказва да даде минути на капитана на "Бетис". Връхната точка в конфликта настъпва във финала за Купата на краля срещу "Хетафе" на "Висенте Калдерон". Хоакин не стартира. Нещо, което е очаквал. Нидерландецът стига и по-далеч - праща го да загрява още през първото полувреме... и така през цялото второ, без изобщо да го пусне в игра.

След тази случка вече няма връщане назад. Те стават врагове до края на живота си. Атмосферата в тима е толкова отровена, че играчите отказва да празнуват триумфа по улиците на Валенсия.

Куман е уволнен, а задачата да спаси "прилепите" от изпадане се пада на Воро. При него Хоакин, Висенте, Албелда, Ангуло и Канисарес се завръщат към най-добрата си игра. В съблекалнята, напускането на Роналд Куман е отпразнувано със стил.

Снимка: Reuters

Оттогава пътищата на двамата не са се пресичали, но когато и да говорят един за друг, не пропускат възможност да се "захапят". Днес на "Камп Ноу" със сигурност няма да е спокойно.

Явлението "Хоакин"

Снимка: Getty Images

Хоакин пренаписа историята на "Бетис". Миналата година той стана най-възрастният футболист с хеттрик в Ла Лига. На 38 години и 140 дни Хоакин вкара и трите попадения при успех над "Атлетик" Билбао с 3:2. Предишният рекорд се държеше от Алфредо ди Стефано. През 1964 година легендата на "Реал" Мадрид бележи три гола в един мач, докато е на 37 години и 255 дни.

Дясното крило е продукт на школата на "Бетис". Дебютира за първия отбор през 2000-а година, когато е на 19. Севилци се намират в Сегунда Дивисион, а той моментално се превръща в абсолютен титуляр и изиграва 38 мача за сезона, отбелязвайки 3 попадения. Година по-късно "зелените" вече са в елита.

Снимка: Getty Images

През 2006 г. полузащитникът се озовава във "Валенсия" срещу 25 милиона евро. Печели Купата на краля, след което играе още за "Малага" и "Фиорентина", преди да се завърне в дома си - "Естадио Бенито Виямарин" през 2015 г.