на живо

Купата на краля и нейният... крал

Меси ли? По-добре си спомнете за Пиру Гаинса!

Един от най-старите футболни турнири в Европа - този за Купата на краля, отново вълнува феновете. За 118-и път Испания ще има своя победител.

И тази година най-интересните мачове ще може да проследите в каналите на bTV Media Group от днес (21 януари) до четвъртък (23 януари). 

И докато тръпнем в очакване на ново чудо от "Реал" и "Барса" или изненада от "Атлетико", "Валенсия" или "Севиля", поглеждаме към историята на турнира и най-успешния футболист в него!

Това не е Лионел Меси, нито е Кристиано Роналдо, който доскоро играеше в Испания. Забравете за тях! Говорим за Пиру Гаинса - единственият футболист, печелил 7 пъти Купата на краля. Няма проблем, ако не сте чували за него. Все пак неговите активни футболни години са през 40-те и 50-те години на ХХ век.

Агустин Гаинса е роден през 1922 г. в малко градче в испанската провинция Биская. Неговата история не е на дете, което с хъс преследва мечтата да стане футболист. Напротив! Дори не харесва този спорт. Предпочита да цели по прелитащите птици в прашка. Но пък играе покрай брат си Мигел. Така стига и до дебют в местното първенство на 16 години, 7 месеца и 18 дни за "Ерандио". А след това от "Атлетик" Билбао го привличат. 

Легендата гласи, че от "Валенсия" също са водили преговори с Пиру, но той решил да последва батко си, дори под заплахата, че в малкото му родно градче Басаури ще влезе армията.

И "лъвовете" могат да са доволни от този избор! Пиру, както всички го наричат, играе 21 последователни сезона за тима. Тайната на дълголетието му на терена вероятно е... мързелът. Съотборниците му често се шегуват с него, че толкова не му се играе, че предпочита да е вратар. Все пак головият му нюх не остава незабелязан.

Той бързо се преквалифицира и започва да води нападението на "Атлетик". На сметката си има 152 гола за "бяло-червените" в 496 мача. Но срещите в турнира за Купата на краля за него са нещо специално.

Пиру е рекордьор. Участвал е в 9 финала, като е печелил 7 (1943, 1944, 1945, 1950, 1955, 1956, 1958) от тях! Мачовете му в надпреварата са 99. Той е рекордьор по най-много срещи за Купата на краля с един и същи отбор!

В Испания от уста на уста се предава анекдот. 

Генерал Франко видял отново Пиру Гаинса на финал за Купата и го попитал:

-Ти пак ли си тук?
-Нас двамата няма кой да ни изгони! - отговорил футболистът.

Всъщност Гаинса не е от почитателите на Франсиско Франко. И в типичния си небрежен стил той коментира отказа на властите да преместят финала за Купата през 1958 г. Тогава решителният мач е между "Атлетик" и "Реал" Мадрид и трябва да се играе на "Сантяго Бернабеу", което означава, че теренът няма да е неутрален. 

"Мачът на "Бернабеу" ни дава морална сила. Може да завъртим нещата в наша полза. Какво по-добро от това да спечелим в Мадрид пред онези, които не са желани в столицата. Това ще бъде страхотен знак", казва 36-годишният Гаинса преди мача.

И изпълнява заканата си, след като "Атлетик" побеждава категорично с 2:0 онзи "Реал" на Алфредо ди Стефано.

Очаквано Гаинса намира място и в националния отбор на Испания. Той вкарва 10 гола в 33 мача за тима. Заради страхотното му представяне печели правото да носи капитанската лента по време на световното първенство през 1950 г. в Бразилия, на което испанският тим завършва на 4-а позиция.

Пиру умира на 72 години - през 1995 г. в родния си град. Днес на базата на "Атлетик" има негов паметник, на който футболистите и ръководството не забравят да поставят цветя. А щом заговорим за Купата на краля, неговото име винаги изкача - малко прашно, но с онази корона, която заслужава.