на живо

Кузманов за Пиронкова: Тя е пример за спортистите, но и за майките и жените

"Както преди, така и сега, показа, че психиката е най-силното ѝ качество"

Кузманов за Пиронкова: Тя е пример за спортистите, но и за майките и жените

Един от най-добрите български тенисисти - Димитър Кузманов, гостува в предаването "Тази сутрин" по bTV, за да коментира отличното представяне на бившата ни първа ракета Цветана Пиронкова в US Open. Пловдивчанката отстъпи с 1:2 сета на легендарната Серина Уилямс в четвъртфиналите, но обра аплодисментите, тъй като записа най-доброто си представяне в турнира при своето завръщането на корта след тригодишно отсъствие заради раждане.

Според Кузманов постигнатото от Пиронкова е невероятно и я превръща в пример не само за спортистите, но и за майките и жените по света. Той посочи и причината за успехите на Цветана в Ню Йорк - силната психика, демонстрирана от нея и преди да прекъсне кариерата си.

"Както аз, така и всички в България, имаха възможност вчера да наблюдават Цвети на един от най-големите турнири по тенис, който всъщност се води и неофициално световно първенство, на което тя стигна до четвъртфиналите. Това я прави в първите осем в света в момента. Страхотно представяне, страхотна реклама за България. Страхотен стимул за всички български спортисти и наистина голям успех за българския спорт.", заяви Кузманов.

Снимка: БГНЕС

"Пролича си в третия сет умората, която беше натрупана в нея. Все пак е ясно вече на всички, че тя беше три години извън професионалния спорт, извън тенис кортовете... И аз не мога да си представя какво е да спреш по такъв начин за три години и да се върнеш. Психологическата бариера е много голяма, но тя показа, че именно това е най-силното ѝ качество - психиката. Както и преди, така и сега. А има и може би една от най-големите мотивации - нейният син."

Снимка: Getty Images

"Най-трудно е да влезеш в игрови ритъм, защото той е много по-различен от тренировъчния. Тренировките са си тренировки, но състезателният режим, напрежението - това е нещо съвсем различно. Може би липсата на публика даде предимство на Цвети, защото допълнително вкарва напрежение и очаквания. Когато излезеш на този корт, психологически си го представяш, че това е един вид тренировка. Няма зрители, няма фенове. А и особено срещу Серина Уилямс, този корт, който е с капацитет над 20 000 седящи места, със сигурност щеше да изиграе още по-голяма роля."

"Имах възможността да се уча от Цвети - една най-добрите тенисистки в света, не само в България, която всъщност ми помогна с много съвети, именно психологически. Свързани с игрови ситуации, ситуации извън корта - как да преодолявам трудните моменти. Винаги ще съм ѝ благодарен. Аз и от вчера продължавам да се уча. Тя е пример не само за спортистите, но и за майките, за жените по света. Това, което направи е невероятно!"