на живо

Квалификацията за Евро 2021 по волейбол ще бъде в Израел

Турнирът ще се състои през януари заради пандемията от коронавирус

БФВ

Квалификацията за европейското първенство за мъже по волейбол се отлага заради коронавируса, a мачовете ще се изиграят през януари в Израел.

Според досегашния регламент, мачовете в групата ни с Израел и Австрия трябваше да се изиграят при разменено гостуване. Заради пандемията и необходимостта пътуванията да се сведат до минимум, Европейската волейболна конфедерация (CEV) реши да има турнир в една страна.

Домакинът е избран чрез жребий, спечелен от Израел. Страната трябва до 10 дни да гарантира провеждането му.

Ако Израел не може, то по жребий Австрия е втората опция. Турнирът трябва да е между 7 и 17 януари, като мачовете ще са през уикендите. Срещу двата съперника ще играем по два пъти. Дотогава националите няма да имат официална среща.

На България ще й се наложи да играе европейски квалификации след заемането на незадоволителното 11-о място на Евроволей 2019. По този начин "лъвовете" не успяха да вземат директна квота за следващия континентален шампионат през 2021 година.

В същото време, днес бе официално представен екипът на новия председател на Националната волейболна лига - Атанас Гаров. Гаров, който е член на Управителния съвет на волейболния "Левски", бе утвърден като председател на Комисията "Национална волейболна лига" към БФВ на редовното заседание на УС на централата в понеделник. Освен това той е основател и партньор на компания за инвестиционни проекти. Гаров наследява Мина Николова, която беше начело на НВЛ до този момент.

"Обещах на клубовете и го препотвърдих пред Управителния съвет на Българската федерация по волейбол - ще работим за подобряване на атрактивността на всички първенства. За всяко - в различен аспект. Важно е да работим заедно, да си говорим между клубовете и в Управителния съвет. Да осъзнаем, че атрактивността на първенствата включва и общата ни цел самият волейбол да стане атрактивен спорт. Хората да искат да се занимават с волейбол, да виждат смисъл да се занимават. Клубовете - особено в по-ниските нива, имат съществена роля за откриването на бъдещите звезди на българския волейбол. Затова всички клубове трябва да имат мотивацията и да виждат смисъла да развиват волейболисти. Суперлигата да стане едно от най-интересните първенства за гледане и участие. Висша лига - жени да бъде стабилизирана и да привлече повече участващи и конкурентни отбори. Отборите от останалите мъжки първенства да имат интерес и възможности да развиват школи, както и да израстват в първенствата. Това са цели, които заедно можем да постигнем".

В екипа на Гаров влизат Борис Халачев, Станислав Николов, Александър Попов, Ивайло Цветков и Найден Тодоров. Старши треньорът на мъжкия тим на ЦСКА Александър Попов, сподели че е "За" независима волейболна лига.

"Цял живот, от структурирането на Лигата, което беше вече в далечната 2002 година, моят клуб и лично аз съм се борил за някои неща в спортния живот на България. Поради ред причини тези цели не са се реализирали. Аз мисля, че след случило се март месец, тоест след промяната в ръководството на федерацията, моите цели от преди 20 години имат реален шанс да се случат. Какво имам предвид? Винаги съм се борил за независимост на Лигата. Независимост на Лигата имам предвид в решенията и финансова. А какво имам предвид под независимост на решенията? Така или иначе взетите решения с консенсус между клубовете да бъдат закон за федерацията, а не нещо, което Управителният съвет или председателят на УС може да променя. Това през годините винаги се е случвало под една или друга форма, но такава е била действителността. От тук нататък смятам, че бъдещите ни действия трябва да го очертаят. Що се касае до финансовата независимост имам предвид, че парите, които комисията намери трябва да се изразходват единствено и само от Лигата.", добави той.

Александър Попов отказа да коментира бъдещето на "червените", които имат проблеми, както с финансирането, така и с зала "Васил Симов".

В същото време, на въпрос към новия председател на НВЛ, как си обяснява оттеглянето на женския отбор на "Левски" от шампионата, Гаров отговори така:

"Много тъжно за оттеглянето на "Левски" при положение, че има и алтернативни подходи. Нямам обяснение за техния избор, но ми изглежда като едно безотговорно отношение, след като нямат и финансови проблеми, както съобщи Данчо Лазаров."

На 23 юни клубовете от Суперлигата ще трябва да решат бъдещето на формата на първенството. Пред тях е възможността то да продължи или в досегашната му форма от 12 отбора, или отборите да бъдат 16 – като ще има първа и втора осмица.