на живо

Квалификант спря устрема на Димитров към титлата в Мелбърн

Българинът не успя да намери отговор на мощния сервис на американеца

Квалификант спря устрема на Димитров към титлата в Мелбърн

Квалификантът Максим Креси спря устрема на Григор Димитров в Мелбърн. Американецът победи българина на полуфиналите на турнира от категория АТП 250 с 2:0 сета - 7:5, 7:6(9). Срещата продължи малко над два часа.

Най-силното оръжие на световния номер 112 беше сервисът. Той приключи със 17 аса и реализира единствения пробив в мача.

По време на почивките американецът четеше едно малко червено тефтерче, в което вероятно е имало записки за играта на Григор.

Срещата започна равностойно, като и двамата печелеха подаванията си с привидна лекота. При 6:5 в своя полза Креси първи стигна до две точки за пробив и то в най-приятния за него момент - в края на сета. С ретур уинър американецът поведе в резултата - 7:5.

Вторият сет стартира по идентичен начин. Българинът не успяваше да изненада съперника с посрещането си, а 24-годишният Креси бе почти безгрешен на сервис.

Снимка: Reuters

При 4:4 Димитров стигна до първата си точка за пробив в този мач, но Креси се спаси. Точно както го направи и в следващия си сервис гейм, когато световният номер 28 получи цели четири възможности за брейк. Маратонският гейм за 6:5 обаче бе спечелен от квалификанта. 

Българинът отговори с убедително представяне на начален удар и прати втората част в тайбрек. Той беше доста драматичен - Григор пропусна три сетбола, след което Креси при четвъртия си опит сложи край на мача.

Американецът, който е висок почти два метра, се класира за първия си финал на ниво АТП. В спор за титлата той ще срещне бившия номер 1 Рафаел Надал или Емил Руусувуори (Финландия).

Григор пропусна да се класира за първия си финал от близо 47 месеца насам. За последно той се изправи срещу Роджър Федерер в битка за трофея в Ротердам през февруари 2018 г., но загуби.