на живо

"Лъвиците" продължават напред на световното! Пребориха Канада!

Българките победиха с 3:1 (23:25, 27:25, 25:21, 25:21) в последния си мач от първата фаза в Япония

FIVB

Българският женски национален отбор по волейбол продължава във втората фаза на световното първенство, което се провежда в Япония! Момичетата на треньора Иван Петков успяха да победят Канада с 3:1 (23:25, 27:25, 25:21, 25:21) в последната си среща от първата група и си осигуриха още срещи на шампионата.

"Лъвиците" тръгнаха колебливо в мача и допуснаха съперниците им да поведат още в началото на първия гейм. Това не притесни българките, които съумяваха на няколко пъти да догонят тима на Канада и да обърнат резултата. Всъщност, водачеството се менеше често до 19:19, когато "кленовите листа" успяха да натрупат аванс и да затворят гейма в тяхна полза.

Вторият гейм се разви по огледален начин. "Лъвиците" поведоха с 5:2 в началото. На двете технически прекъсвания също бяха лидерки в резултата. Момичетата от Канада изравниха за 20:20, а след това и при 24:24. Притиснати до стената, българките се мобилизираха и успяха да изравнят резултата.

Снимка: FIVB

Това явно разколеба съперниците, които влязоха предпазливо в третата част. Още в началото българките поведоха и не оставиха шанс на канадките да ги настигнат. Така закономерно те поведоха след гейм, завършил 25:21.

Четвъртият гейм бе най-оспорван, като лидер в него не се изяви до второто техническо прекъсване. Двата тима успяваха да балансират силите на полето и да играят често при равен резултат. След 16-ата точка обаче "лъвиците" подеха инициативата и увеличиха преднината си. Със спокойствие в играта те успяха да запазят предимството си до края, за да извоюват втора победа в групата.

С двата си успеха и трите поражения, България заема четвърто място в класирането в групата, което дава право на участие в следващата фаза. След изиграването на всички мачове за деня ще станат ясни следващите съперници на "лъвиците".