на живо

Леденият уелсец, който се качи на световния връх в дартса

Гервин Прайс спечели световното първенство и половин милион британски паунда

Getty Images

Дартсът не е особено популярен спорт у нас, но в доста страни събира милиони зрители. Във Великобритания, Чехия, Полша, Белгия, Нидерландия спортът със стрелички привлича все повече фенове. 

За това днес (4 януари) уелсецът Гервин Прайс се събуди като знаменитост. Той е новият световен шампион, след като на финала в зала "Алекзандра Палас" в Лондон победи със 7:3 сета двукратния световен шампион (2015 и 2016 г.) Гари Андерсън.

Снимка: Getty Images

Прайс носи прякора "Ледения", тъй като е пестелив в емоциите си. И този път той доказа, че прозвището му приляга. Въпреки че пропусна 11 възможности да спечели мача, той не загуби огромната си преднина. Дойде и 12-ия шанс, а уелсецът беше безгрешен. 

За 35-годишния Прайс, който е бивш ръгбист, това е първа титла от световното първенство. През миналата година той отпадна на полуфинал.

Снимка: Getty Images

"Никога в живота си не съм чувствал такова напрежение. Ще ми трябват няколко дни да осъзная какво се случи. В момента ходя по облаците и това е всичко за мен", заяви новият шампион след мача.

За жалост той триумфира в празна зала. В "Алекзандра Палас" липсваха така атрактивните фенове, които по принцип яростно подкрепят своите любимци, пият бира и ядат вурстчета, седнали зад дълги маси. Тази атмосфера също беше "жертва" на ограниченията заради пандемията от коронавирус.

Снимка: Getty Images

Освен красивата статуетка, Прайс ще отнесе вкъщи и чек за 500 000 паунда. Ледения се изкачва и в ранглистата. Преди световното първенство той беше трети, а от днес е лидер в нея.