на живо

Леденото приключение на Петър Стойчев е към своя край (ВИДЕО)

След повече от 72 часа битка с ледените води на Антарктида плувецът стигна до брега

Леденото приключение на Петър Стойчев в Антарктида върви към своя край. След повече от 72 часа в открит океан, в кораб с над 100 души и с украински капитан, който имаше пред себе си предизвикателството да се бори с ужасяващо време, силен вятър и вълни от над 10 метра, българинът достигна до сушата.

В неделя Стойчев спечели първия в историята организиран плувен маратон на Седмия континент. Стойчев финишира триумфира в екстремната надпревара, като преодоля еднокилометровата дистанция с близо минута аванс пред своите съперници.

Оказа се обаче, че изпитанията за него далеч не бяха приключили. По обратния път българинът трябваше да се бори не само с умората, а и с огромни вълни и морска болест.

„Щастлив съм, че успях да стана първият победител в организирано състезание по плуване на Антарктида, но съм и уморен, защото пътуването бе много, много тежко”, коментира Стойчев, който в неделя спечели надпреварата с дистанция от 1 км край остров Тринити на Седмия континент.

От мястото на старта – до Ушуая, експедицията трябвашие да измине по вода над 1000 км, а голям ужас бе преодоляването на най-големи проток на планетата – Дрейк, което отне на екипажа на капитан Олександър Дудов от Киев повече от две денонощия.

Тагове:

@