на живо

Лео Меси струва 450 хил. долара

Срещу такава сума може да окачите аржентинския гений във вашия хол

Getty Images/Guliver Photos

Уменията на Лионел Меси са вдъхновение за десетки милиони по света - от малки деца до хора в надпреднала възраст. В този смисъл не е никак изненадващо, че четирикратният носител на златната топка е една от най-популярните личности и в света на изкуствоведите.

Последната впечатляваща творба, свързана с нападателя на Барселона, е на японския художник Такаши Мураками, който е изобразил Меси сред пъстроцветен букет от цветя. Страхотната картина "Лионел Меси и вселена от цветя" вече е изложена в лондонска галерия, а тази вечер ще бъде продадена на търг с благотворителна цел.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Очаква се продажната й цена да бъде около или над 450 хил. долара, срещу които любимият ви футболист може да стане част от декорацията на вашия дом. Събраните средства от аукциона ще бъдат дарени на фондацията "1 от 11", създадена от Меси, Барселона и УНИЦЕФ. Целта й е да помага на десетки хиляди деца по света, които получават по-лесен достъп до качествено образование и спортни дейности.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Сред твробите на Мураками е и т. нар. "топка - цвете" с подписа на Меси, която също ще бъде част от аукциона. В Лондон е изложен и един от най-известните шедьоври, свързани с футболната игра, но не като част от търга на гореспомената фондация.

През 1952 година френският художник от руски произход Никола де Стаел се впечатлил толкова много от първия мач, игран на осветление във Франция, че с прибирането си у дома започнал работа над картината "Footballeurs", която представлява разнообразието от цветове по време на въпросния футболен двубой.

Снимка: nasa.gov

Цената на творбата в момента в 1 милион долара.

Любопитно е, че много от най-известните спорни личности са колекционери на качествено изкуство. Сред най-популярните ценители са Дейвид Бекъм, Тиери Анри, Роман Абрамович и Фабио Капело.