на живо

Левандовски е №1 на ФИФА за 2020 г., изпревари Меси и Кристиано Роналдо

Юрген Клоп отново бе избран за треньор на годината

Getty Images

Звездата на европейски клубен шампион "Байерн" Мюнхен Роберт Левандовски бе избран за футболист на годината на ФИФА! Полякът се пребори в конкуренцията на Кристиано Роналдо и Лионел Меси.

През тази година наградите The Best бяха раздадени на виртуална церемония без публика в Цюрих (Швейцария) заради пандемията с коронавирус. Водещи бяха легендатa Рууд Гулит и спортната журналистка Решмин Чаудури.

Победителят Левандовски имаше основен принос за требъла на "Байерн" през миналия сезон, като стана голмайстор и в трите надпревари - германската Бундеслига, Купата на страната и Шампионската лига.

Нападателят на баварския колос бе фаворит за спечелване и на най-престижния индивидуален приз - "Златната топка", но организаторите от "Франс Футбол" взеха решение да отменят анкетата през тази година заради COVID-19.

Таранът на "Байерн" печели The Best за първи път в кариерата си. Наградите се раздават от 2016 г. На два пъти №1 беше Кристиано Роналдо (2016 и 2017), а по веднъж триумфираха Лука Модрич (2018) и Лионел Меси (2019).

Вотът, определящ класирането в почти всички категории, е разделен на четири равни части между феновете, капитаните на националните отбори, селекционерите и журналистите.

Тази вечер за №1 при треньорите бе избран Юрген Клоп. Мениджърът на "Ливърпул" печели приза за втора поредна година, този път оставяйки зад себе си Ханс-Дитер Флик ("Байерн") и Марсело Биелса ("Лийдс").

Германският специалист изведе мърсисайдци до първа титла в Англия за последните 30 години.

За най-добър вратар през 2020 г. бе избран стражът на "Байерн" Мануел Нойер, който запази 27 сухи мрежи през кампанията, не допусна гол и във финала на Шампионската лига, спечелен с 1:0 срещу "Пари Сен Жермен".

Нойер остави зад себе си Алисон от "Ливърпул" и Ян Облак от "Атлетико" Мадрид.

Специално признание получи английският национал Маркъс Рашфорд. Нападателят на "Манчестър Юнайтед" помогна за събирането на внушителна сума и поде кампания за топъл обяд в училище на над 1 милион деца от семейства с ниски доходи.

Наградата за феърплей отиде при италианеца Матиа Агнесе за това, че спаси живота на противников играч по време на двубоя между "Кайресе" и "Оспадалети".

Фен на годината е бразилецът Маривалдо да Силва, извървял цели 64 км в продължение на 11 часа, за да гледа мач на любимия си "Ресифе".

При дамите вратар №1 е французойката Сара Буади от "Олимпик" Лион, а най-добър треньор стана Сарина Вийгман, която е селекционер на Нидерландия, но скоро ще поема националния отбор на Англия.

Призът за №1 през 2020 г. отиде при звездата на "Манчестър Сити" Луси Бронз.